Hogyan érvényesülhetett a múlt századi irodalmi életben és léphetett elő annak élére egy költőnő a történelmi események sodrásában? Nemes Nagy Ágnes nem mindennapi, traumákkal szegélyezett életútját mutatja be Juhász Anna országjáró produkciója, melyben a költőóriás alakja mellett kirajzolódik a korabeli értelmiségi közeg társadalmi helyzete és kapcsolatrendszere is.

„Az előadásunkban egy 20. századi alkotót, egyben egy nőt mutatunk be. Nem csak a poeta doctust szeretnénk kidomborítani Nemes Nagy Ágnes jellemrajzából, aki az irodalmi élet középpontjában áll, hanem a bizonytalan lányt, akinek konfliktusa van a szüleivel, aki írni szeretne. Azt, aki nagyon fiatalon megházasodik, majd aki csalatkozik ebben a házasságban (a megcsaljákot húzzuk ki, nem ez a kulcsa az előadásnak)” – mondja a Nemes Nagy Ágnes születésének századik évfordulóját ünneplő programsorozat szervezője és szereplője, Juhász Anna irodalmár.

A bensőséges hangú, de nem pusztán a költőnő életét, hanem a múlt századi társadalmat, a korabeli művészlétet, irodalmi köröket is bemutató, Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes100 című előadás tavalyi európai turnéja után most országjáró körúton elérhető, Juhász Annához Hegedűs Bori, Tempfli Erik, valamint Vecsei H. Miklós is csatlakozik, utóbbi rendezőként is tevékenykedett a produkció létrehozásában.

A Petőfi Kulturális Program részeként a Nem akarok - Nemes Nagy Ágnes 100 című előadás

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.