fbpx

Poligám kőkorszaki földműves klán sírját tárták fel Birminghamnél

Egy poligám kőkorszaki földműves klán sírját tárták fel az angliai Birminghamnél.

A sírdomb két L alakú kamrából áll, melyekben egy család öt generációját temették el. A családot egy férfi és négy felesége alapította – közölte Ron Pinhasi, a Bécsi Egyetem antropológusa és amerikai kollégája, David Reich, a Harvard Orvosi Egyetem kutatója.

A férfi, két felesége és utódaik az északi kamrában, a többi feleség a déli kamrában kapott helyet. Összesen legalább 44 személy földi maradványait találták meg – írják a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

A Hazleton North nevű sírdombot 1979 és 1982 között szakaszosan tárták fel a régészek.

Az emberi maradványok a mai Anglia területén 5700 éve élő kőkorszaki földműveseké voltak. Elődeik nagyrészt az európai kontinensről származtak, és néhány generációval – 100-200 évvel – korábban vitték a mezőgazdaságot a brit szigetekre.

Pinhasi és Reich kutatócsoportja 35 személy örökítőanyagát szekvenálta, és rekonstruálta rokoni kapcsolataikat. A legtöbben, 27 fő közeli rokonságban állt, és egy nagycsaládhoz tartozott, melyet az északi kamrában eltemetett férfi négy feleségével hozott létre. Közülük két nő és leszármazottaik szintén az északi kamrába kerültek, a többi nő utódai a délibe. Az akkori társadalom nyilvánvalóan fontosnak tartotta az anyai vérvonal megkülönböztetését a sírok kialakításánál – vélik a kutatók.

Emellett feltűnő, hogy a férfi utódok mindig apjukkal és fiútestvéreikkel közösen vannak eltemetve. A gyerekkorban meghalt lányok szintén a sírhelyen nyugszanak. A felnőtt lányok azonban nincsenek ott. A tudósok úgy vélik, az akkori társadalom eszerint az apai vonal alapján, patrilineárisan szerveződött.

A férfi utódok az eredeti klánnal maradtak, míg a nők házastársuk csoportjához csatlakoztak.

A sírhelyen lévők közül három nő és öt férfi nem tartozott a szoros rokonsághoz. A nők a családhoz tartozó férfiak partnerei lehettek, és vagy nem született gyerekük, vagy lányuk született, aki elhagyta a klánt, a férfiak pedig nyilvánvalóan adoptált mostohafiúk voltak – vélik a tudósok.

Nyitókép: Shutterstock/Masarik

A rovat további cikkei