A Pompejiben folyó ásatásokon egy egész ókori gyorsétkezdét sikerült feltárni. A maradványok azt is elárulják, hogy csaknem 2000 évvel ezelőtt milyen fogásokat szerettek a korabeli polgárok, akik a jelek szerint szívesen étkeztek házon kívül.

Bár eddig az ásatásokon nyolcvan falatozó maradványai kerültek elő, most először sikerült teljes egészében kiásni a várost egykor betemető vulkáni láva és hamu alól egy úgynevezett „thermopoliumot”, meleg ételeket kínáló étkezdét.

Az ókori gyorsétterem pultjának egy részére 2019-ben bukkantak rá a régészeti helyszínen. A kutatók azóta szakadatlanul dolgoztak a teljes étkezde feltárásán: sikerült kiszabadítani a pultot, amelynek tetején széles mélyedésekben tartották a meleg ételeket tároló edényeket, akárcsak egy mai gyorsétteremben, ahol a pultba süllyesztik a leveseskonténereket.

A pult oldalát színes freskók díszítik. A képeken mások mellett két, fejjel lefelé ábrázolt vadkacsa és egy kakas látható. Tollazatukat a pompeji vörös néven ismert élénk vörös színnel festették meg. A festmények nemcsak dekorációra szolgáltak, hanem valószínűleg a menüt is reklámozták. Azokat az ételeket és italokat ábrázolhatták, amelyeket helyben árultak. A fogásokat tartó edényekben többek között kacsacsonttöredéket, valamint kecske, sertés, hal és csiga maradványait fedezték fel. Egy borostartály alján pedig lóbab nyomait találták meg, amelyet az ókorban ízfokozóul adtak a borhoz, illetve azért, hogy halványítsák a színét.

Az ételmaradványokból kiderül, hogy milyen fogásokat szerettek az egyszerű városi polgárok. A gazdag római elit tagjai nem tartoztak az utcai étkezdék vásárlói közé.

A feltáráson egy kutya teljes csontváza is előkerült.

Az ásatáson találtak még egy bronz merőkanalat, kilenc amforát, amelyek a római korban népszerű ételtartályokként szolgálhattak, néhány palackot és egy kerámia olajtartót.

Az ókori gyorsétkezde egy kis térre nyílt, amelyen egy szökőkút is volt, s a közelében egy másik thermopolium is volt.

Pompeji pusztulását a 79-ben bekövetkezett vulkánkitörés okozta.

Nyitókép: feskó a thermopoliumban. Luigi Spina/Archeological Park of Pompeii