Hat televíziós és streamingszolgáltatásra készülő film gyártására szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet. Az erdők élő rendszerét feltáró természetfilm, az elmúlt húsz év filmiparát áttekintő dokumentumfilm, valamint egy társasház egymástól elszigetelődött lakóiról szóló animációs film is készül.

talalkozas_kecskemetfilm.jpg
Részlet a Találkozás című filmből. Kép forrása: Kecskemétfilm

A Nemzeti Filmintézet 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streamingbemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A döntőbizottság ezúttal öt dokumentumfilm és egy animáció gyártására szavazott meg támogatást.

Portréfilm készül a nemzetközi hírű hangszerfejlesztő mérnökről, Szalay Andrásról, aki első szintetizátorát egy kép alapján készítette, először írt házi számítógépre zeneszerző programot, azóta több mint ötven stúdióeszközt tervezett, és nevéhez számos újítás és szabadalom fűződik. Az Alkotó munkacímű portréfilm rendezője Koblicska Örs Péter.

Takács Rita Az utolsó Rengeteg címmel forgat természetfilmet, amelyben az erdők komplex, élő rendszerét tárja fel. Az alkotás bemutatja, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az erdőben élő élőlények csoportjai, és milyen hatással van az ökoszisztémákra az ember drasztikus behatása. 

Novák Emil Aranyszeme kiemelkedő alkotók élettörténetein keresztül nyújt visszatekintést az elmúlt húsz év magyar filmiparára. Zsigmond Attila dokumentumfilmje, az Emelt fővel Vákár P. Arthur politikus és fia, Vákár Tibor Ybl-díjas építészmérnök életét dolgozza fel, akiknek közéleti és szakmai szerepvállalása magyarság iránti elkötelezettségük bizonyítéka. Pozsgai Zsolt Annabell címmel rendez dokumentumfilmet, amely az állapotos hajléktalan nők sorsát járja körbe egy konkrét eset alapján. 

Találkozás címmel készül a Kecskemétfilm stúdió legújabb alkotása Szoboszlay Eszter rendezésében. Az animációs film megmutatja, hogy egy valaha barátságos, ám a jelenben az összedőlés határán álló társasház egymástól elszigetelődött lakói hogyan értenek félre saját vágyaik szerint egy félig elmosódott üzenetet.