fbpx

Portugáliában is fődíjat nyert az Örök tél

Szász Attila filmje nyerte az Azeméis Filmfesztivál fődíját a hétvégén Portugáliában. A számos nemzetközi seregszemlén díjazott magyar történelmi drámában nyújtott alakításáért Gera Marina tavaly Nemzetközi Emmy-díjat nyert.

Hétvégén rendezték meg a portugáliai Oliveira de Azeméis városában először a nemzetközi filmfesztivált, amely az öt legnagyobb portugál fesztivál − Fantasporto, IndieLisboa, LEFFEST, Avanca és DocLisboa − korábbi fődíjas alkotásait vonultatta fel. Tavaly az avancai filmfesztiválon az Örök tél a fődíj mellett a legjobb operatőr, a legjobb színésznő és a Don Quijote-díjat is elnyerte, ennek köszönhetően szerepelt Azeméis seregszemlén, melynek elnyerte a fődíját.  

Szász Attila filmje a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült és a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel Csányi Sándor és Gera Marina főszereplésével. A történelmi dráma a második világháború végén málenkij robotra elhurcolt több százezer magyar áldozatnak állít emléket.

A 2018-ban bemutatott alkotás az elmúlt hónapokban 35 elismerésben részesült világszerte. Forgatókönyvírója Köbli Norbert, operatőre Nagy András volt.

Gera Marinát a filmben nyújtott alakításáért a Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (IATAS) tavaly Nemzetközi Emmy-díjjal tüntette ki.

Az Örök tél a Szupermodern Stúdió gyártásában készült Lajos Tamás producer vezetésével.  

Gera Marinával itt és itt, Szász Attilával itt beszélgettünk.

Kiemelt kép forrása: Szupermodern Stúdió

A rovat további cikkei