Közel kétezer külhoni szervezet nyert el támogatást a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Együttműködő Nemzet Program külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása című pályázati kiírás keretében – közölte a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kedden az MTI-vel.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a VII. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevőinek fogadásán Csíksomlyón 2024. május 17-én.  Fotó: Kátai Edit / MTI
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a VII. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevőinek fogadásán Csíksomlyón 2024. május 17-én. Fotó: Kátai Edit / MTI

Potápi Árpád János felidézte: 2024 az együttműködő nemzet éve a nemzetpolitikában. Ennek jegyében hirdették meg a külhoni magyar szervezeteknek szóló pályázati felhívást idén márciusban. A pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való kapcsolatai fejlesztésének előmozdítása, valamint magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése volt.

A kiírásra a magyarság szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek nyújthattak be pályázatot működésük, fejlesztéseik és eszközbeszerzéseik támogatására, valamint programjaik és rendezvényeik megvalósítására. A pályázat keretösszege kétmilliárd forint volt, az egy pályázattal elnyerhető összeg pedig maximum kétmillió forint.

A támogatható célok között szerepelt az infrastrukturális fejlesztés és eszközbeszerzés, képzőművészeti alkotások (szobor, emlékjel, emléktábla) létrehozása, magyar nyelvű írott és elektronikus sajtó, könyvkiadás, oktatási-nevelési, kulturális és hagyományőrző programok, rendezvények, fesztiválok, valamint szórványprogramok, hitéleti, egyházi, ifjúsági és sportesemények segítése.

A felhívásra 2161 pályázat érkezett, ezek közül 1922 nyert el támogatást. A nyertes pályázatok közül Erdélyből 1028, Felvidékről 453, Vajdaságból 218, Kárpátaljáról 164, Horvátországból 41, Szlovéniából 18 érkezett.

A támogatást elnyert projektek között szerepel például a Kolozsvári Magyar Diákszövetség programjainak megvalósítása, a 14. Brassói Magyar Napok szervezésének támogatása, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház iskolabuszprogramja, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör működésének támogatása, a Beregszászi Görögkatolikus Esperesi Hivatal programjainak és a Beregrákosi Gimnázium infrastrukturális fejlesztésének támogatása, valamint a kopácsi Arany János Magyar Kultúregyesület eszközbeszerzésének támogatása.

Potápi Árpád János kiemelte: a pályázattal támogatott mintegy kétezer cél több száz külhoni magyar közösség életét és mindennapjait fogja segíteni, az egyházi területtől kezdve a kulturális, oktatási és ifjúsági programokon át a sportig.

A külhoni magyarság intézményrendszerének folyamatos és kiszámítható támogatása a külhoni magyar civil és egyházi szervezetek segítésén keresztül a jövőben is kiemelt nemzetpolitikai cél marad.