A rendezvénysorozat augusztus 13-án nulladik nappal kezdődik, és 21-én fejeződik be. Gergely Balázs, az eseménysorozatot szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke hozzátette: idén is

a főtéri nagyszínpadon zajlanak a legtöbb néző érdeklődésére számot tartó események.

Itt augusztus 17-én, szerdán Varga Miklós és a Band, majd a Republic, csütörtökön a Budapest Klezmer Band, majd a Csík Zenekar, Presser Gábor, Karácsony János közös produkciója: A dal a miénk követik egymást. Augusztus 19-én, amikor Kolozsvár városi rangra emelésének évfordulóját ünneplik, kolozsvári és budapesti színészzenekarok lépnek fel. Amint Gergely Balázs fogalmazott, a Loose Necktie Society, majd a Vígszínház fiúzenekara, a Grund gondoskodik róla, hogy a főtér a magyar közösség „grundjává” alakuljon a városünnepen. Szombaton, augusztus 20-án a Pokolgép és a Bagossy Brothers Company áll a közönség elé, vasárnap pedig

a Budapesti Operettszínház Csárdáskirálynő-előadásával zárul a rendezvénysorozat.

Az operettet Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja a közönség.

Gergely Balázs emlékeztetett rá, hogy első alkalommal szervezik meg a Magyar egyházzenei fórumot. Erre a Kárpát-medence egészéből érkeznek egyházi zenét előadó kórusok.

Idén is a Bánffy-palota udvarán felállított színpadon lépnek fel a jazz-, blues- és világzenét játszó együttesek, valamint a gyereknek zenélő zenekarok is. Hozzátette: egyedül a Farkas utcai helyszín lesz szűkebb a környéken zajló felújítási munkálatok miatt. Szabó Lilla programigazgató hozzátette: próbálják jól kihasználni a Farkas utcában működő három magyar iskola belső udvarát, hogy pótolják a fesztiválutca kieső részeit.

Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári konzulja a Kárpát-medence egyik legfontosabb rendezvényének nevezte a Kolozsvári Magyar Napokat. A konzulátus idén is társszervezőként, partnerként, barátként, kulturális, politikai és sporttémájú beszélgetések szervezésével vesz részt a rendezvényeken. Idén a főkonzulátus udvarát is megnyitják a közönség előtt, ahol kulturális teret rendeznek be.

Nyitókép: Facebook/Kolozsvári Magyar Napok