A Művészetek Völgye a legművészibb hazai fesztiválnak nevezhető, így a zenei programok mellett számos olyan helyszínt is találhatunk, ahol a képzőművészeté a főszerep. Ennek a koncepciónak az egyik bázisa lett Taliándörögdön az ArtPorta, melyet a szentendrei MANK (Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft.) vezetősége és munkatársai álmodtak meg. A kreatív foglalkozások és workshopok különlegessége, hogy azokat festő-, fotó- és iparművészek, valamint művészeti területen tevékenykedő szakemberek segítségével valósítják meg.

Hatalmas az érdeklődés a művészeti programok iránt. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy már a nyitás időpontjában délelőtt 10 órakor kisebb tömeg gyűlt össze a kertben. A fesztiválozós időszámításban ez a korai napszakasz is nagyon nyüzsgő és élettel teli itt. A lehetőségek közül bőven van miből választani. Érdemes kipróbálni a látvány alapú festést, ami a legtöbb vállalkozó kedvű alkotónak egész napos program is lehet.

Itt a francia impresszionista festők bőrébe bújva, a szabad ég alatt, valódi festőállványon, vászonra festve lehet megalkotni saját kompozícióinkat. Mindeközben a kert árnyas részén újrahasznosított ékszereket is készíthetünk papírgyöngyökből és textíliákból. Izgalmas élmény, ahogy kicsik és nagyok, gyermekek, szülők, nagymamák és egyetemista csoportok együtt alkotnak, elkészítik saját tárgyaikat és megosztják egymással tapasztalataikat, melyeket kísérletezés közben szereztek. A közvetlenség és a kreatív alkotókedv jellemzi ezt a helyszínt.

A legnépszerűbb foglalkozásnak eddig a kitűzőkészítés bizonyult. Egy sablon segítségével képalkotásra hívnak minket: rajzolni, színezni, kollázsolni és préselni is lehet, majd egy speciális szerszám alkalmazásával mindenki elkészítheti egyedi fesztiváljelvényét. Mivel a Művészetek Völgyének emblematikus figurája a csiga, így ez lett az egyik leggyakrabban felhasznált motívum a kitűzőkészítés során.

Pihenésképen érdemes elidőzni a szabadtéri fotókiállításban is, ahol Eiffert János kompozícióit ismerhetjük meg. Az ismert fotóművész több alkalommal is tartott előadást az érdeklődőknek a fotózás mesteri fogásairól. A fényképezés műfaja kiemelt szerepet kapott egyébként az ArtPorta programjában: különféle eljárásokat, vagy éppen a camera obscura működését is rendszeresen bemutatják. Napról napra egyre izgalmasabb képalkotó kísérletezéseket próbálhatunk ki.

A kreatív kert egy külön szegletében Cseh Tamás dallamai csendülnek fel. Itt egy kivetítőn egész nap láthatjuk és hallhatjuk a nagyszerű zenész szerzeményeit, ismerhetjük meg gazdag művészeti tevékenységét archív koncertfelvételeken keresztül.

Akik pedig csak éppen belekóstolnának a művészeti élményekbe, azok számára is tartogatnak lehetőségeket a szervezők. Egy nagyméretű falrészre a street art műfajában szabadon lehet alkotni. Itt mindenki színes nyomot hagyhat maga után, és néhány motívumban összefoglalhatja élményeit. Már az első napok óta hemzsegnek a frappáns kompozíciók ezen a monumentális, közös ?rajzlapon?.

Természetesen az ArtPortán is helyet kapott egy színpad, ahol izgalmas előadásokat tartanak a kortárs művészet aktualitásairól és értelmezési kategóriáiról. Esténként pedig a sztár fellépőket ismerhetjük meg testközelből a közönségtalálkozókon.

A szervezők gondoltak azokra is, akik aktívan szeretik eltölteni a napokat, őket rendhagyó műgyűjtésre invitálják. A feladat az, hogy felfedezzük a fesztivál különböző pontjain létesített kortárs installációkat. Ezeken a helyszíneken egy szelfit kell készíteni a szabadtéri műtárgyakkal, és ha legalább három képet elkészítettünk, azért nyeremény is járt. A leglelkesebb kincskeresők dicsőségfala a közösségi média felületén már látható is.

 

Az ArtPorta kiválóan alkalmas a pihenésre és a feltöltődésre is. Sokan napról napra visszatérnek a fesztivál képzőművészeti paradicsomába. De az sem ritka, hogy az érdeklődők teljes napokat is eltöltsenek itt, hogy aztán este képzőművészeti élményekkel gazdagodva vágjanak neki a zenei programsorozatoknak.

Azok számára, akik éppen élvezik a Művészetek Völgye programjait, kihagyhatatlan helyszín az ArtPorta. azoknak pedig, akik most indulnak el a fesztiválra, kiváló kiindulópontot jelnet a az élménygyűjtéshez. Mi kipróbáltuk, és szívből ajánljuk!

 

Sipos Tünde

Fotók: Kultúra.hu