DSC_2182_Copy
Balog Zoltán

Az új program célja, hogy a magyar táncművészeket olyan lehetőségekhez juttassa, amelyek hozzásegítik őket a pályakezdésükhöz, a pályájukon való előrejutáshoz és a nemzetközi színtérre való kijutásukhoz ? mondta Balog Zoltán. Ezek érdekében kiemelten támogatják a művészek nemzetközi hálózatban, interdiszciplináris környezetben, a legújabb kommunikációs és IT-technológiák alkalmazásával megvalósuló alkotásait, az ehhez szükséges kutatásokat és az elkészült művek közönség elé juttatását, valamint a fiatal közönség találkozását a korszerű magyar táncművészettel. ?Emellett fontosnak tartom, hogy a középiskolások és az egyetemista korosztály számára a táncművészet népszerűsítését megvalósító komplex interaktív oktatási programok szervezését is támogatjuk anyagi forrásokkal? ? hangsúlyozta a miniszter.

 

Imre Zoltán nyitott, kísérletező alkotói világa, komplex színházi gondolkodása, a társművészeteket koreográfiáiban rendszeresen alkalmazó szemlélete a magyar táncművészet megújítói sorába emelte őt. A művészeti ág új, nemzetközi stílusirányzatait hazánkban elsőként alkalmazó alkotó mindig kitüntetett, patronáló figyelmet fordított az ifjú, tehetséges koreográfus és táncművész nemzedékre. Öröksége követendő példa a táncművész társadalom minden generációja számára. A programmal az 1997-ben elhunyt Imre Zoltán emlékét szeretnék ápolni, mentalitását és hozzáállását ébren tartani ? tette hozzá Balog Zoltán.

 

DSC_2227_Copy
Doncsev András

Doncsev András, az NKA alelnöke hangsúlyozta: az Imre Zoltán Program alapötlete Bozsik Yvette, Pataki András és Kiss János Kossuth-díjas balettművész, a Győri Balett igazgatója nevéhez fűződik, a program részleteit az NKA Táncművészet Kollégiuma dolgozza ki.

A többéves program a magyar táncművészet fiatal alkotóinak, előadóművészeinek és a velük együttműködő társművészetek alkotóinak, kutatóinak az alkotói folyamat minden elemére kiterjedő együttműködésének fejlesztését tűzte ki célul mind a hazai, mind a legszélesebb nemzetközi kontextusban. Innovatív, a társadalomra érzékenyen reflektáló, közönségét ? és azon belül a fiatal közönséget ? megszólítani képes alkotásaival a program kedvezményezettjei, a fiatal táncművész, koreográfus generáció és alkotótársaik is hozzájárulnak, hogy újabb és újabb lendületet adjunk a megújulásra kész hazai táncművészetnek ? írja közleményében az NKA.

 

DSC_2274_Copy
Bozsik Yvette és Kiss János

A sajtótájékoztatón Bozsik Yvette Kossuth-díjas balettművész, koreográfus és rendező felidézte: Imre Zoltán hihetetlenül komplex, csodálatos személyiség volt, aki számos magyar művészt fedezett fel, köztük őt magát is. ?Ő engedett 18 évesen koreografálni Szegeden? ? mondta. A balettművész hozzátette: ?nagyon fontos, hogy a fiataloknak lehetőséget adjunk alkotni, koreografálni, hiszen ebben van a jövő?.

Pataki András, a Szegedi Kortás Balett igazgatója elmondta: úgy érzi, ?ez a program post-mortem alkotói beteljesülés Imre Zoltán számára?.

Forrás: Kultúra.hu

Címlapfotó: Szabó Gábor

Cikkfotók: Csákvári Zsigmond