20
Fotó: Pesti József

Augusztus 6-án este a Boka Gábor színtársulat Háry János című előadása nyitja meg a fesztivált a Jászság Népi Együttes székházában. Másnap a Folkforgatag nevű gálaműsor első részében a Magyar Állami Népi Együttes lép színpadra, majd a jászberényi Jártató Ifjúsági Táncegyüttes és külföldi formációk gálaműsorát tekinthetik meg a látogatók a Szabadtéri színpadon. A fellépő együttesek Bolíviából, Kolumbiából, Törökországból, Ecuadorból, Indonéziából érkeznek.

Augusztus 9-én a Táncképek című gálaműsorban a Jászság Népi Együttes produkcióját, majd a Fölszállott a páva gálaműsort állítják színpadra. Ugyanezen a napon a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban Folkmisét tartanak, amelyen a moldvai és gyimesi csángókon kívül részt vesznek a külföldi nemzetek és a jászsági csoportok képviselői is.

Augusztus 11-én a Főtér színpadon a Viszontlátásra Jászberény című gálaműsorban erdélyi hagyományőrző táncosok, zenészek, külföldi együttesek lépnek fel, közreműködik a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes, a Jászság Népi Együttes, a Jászberényi Hagyományőrző Egyesület és a Zagyva banda.

A rendezvény idején koncertekkel, táncházzal, kiállításokkal, népi gyermekprogramokkal várják a látogatókat. Augusztus 7. és 11. között az Ízek utcáján és terén gasztronómiai különlegességekkel, pálinka- és bormustrával, sörkülönlegességekkel színesítik a programot.

Augusztus 8-tól 10-ig a Szikra Galéria és Étteremben rendezik meg a VI. Kárpát-Haza Magyar Konferenciát és Üzletember Fórumot a Csángó Fesztivál Alapítvány szervezésében. A rendezvény célja, hogy a Kárpát-medence és Moldva gazdasági és kulturális civil szervezeteivel összefogva hatékonyabban tudják szolgálni az őshonos kisebbségek szülőföldön maradását.