Nyirseg_Tancegyuttes
Nyírség Táncegyüttes
Fotó forrása: mediaklikk.hu

A hagyományosan kétévenként megrendezett fesztivál egyik fő célja, hogy szereplési lehetőséget kapjanak a határon túli magyarság képviselői és bemutassák tánchagyományaikat. 2017-ben a zilahi Terbete lépett fel az eseményen, idén pedig a Sao Pauló-i magyar közösség Pántlika Néptáncegyüttesét hívták meg a szervezők.

A külföldi együttesek mellett az Igrice és a Szabolcs Néptáncegyüttes, valamint a Figurás és a fennállásának 45. évfordulóját ünneplő Nyírség Táncegyüttes lép majd fel a nyíregyházi közönség előtt.

Pantlika2
A brazil Pántlika Néptáncegyüttes
Fotó forrása: az együttes Facebook-oldala

A pénteki fesztiválnyitó után az együttesek gálaműsort adnak a Kossuth téren, szombaton pedig a tánccsoportok a közönség közé vegyülve külön-külön is bemutatják táncaikat, viseleteiket és gasztronómiájukat. A rendezvényen tíz helyszínen húsz programmal várják a közönséget. Esténként a kulturális központban a dramatikusabb, komolyabb koreográfiát igénylő táncszínházi művek kerülnek középpontba, hétfőn pedig a valamennyi résztvevő együttes Világok tánca címmel közös műsort mutat be a szabadtéri színpadon.

 

A fesztivál az augusztus 20-i városi ünnepséghez is kapcsolódik, a késő délután kezdődő ünnepi program után a csoportok zenei együtteseinek világzenei koncertje következik, majd gálaműsorral és tűzijátékkal zárul a Szent István-napi ünnepség és a néptáncfesztivál.