porond
A kiállítás plakátja
Forrás: nhmus.hu

A program olyan fajokat mutat be, amelyek védelmében a lakosságnak fontos szerepe lehet. A 2019-es év tíz ?fellépője” sokaknak ismerős lehet.
De valóban ismerjük őket?

A megnyitóhoz kapcsolódik egy miniforgatag is, amelyen az év fajai lesznek a sztárok. Bemutatkozik többek között az év ásványa: a galenit, az év bogara: a havasi cincér, az év emlőse: a hiúz, az év gombája: a bronzos vargánya, az év kétéltűje: a foltos szalamandra, valamint az év vadvirága: a magyar zergevirág. A program 10-től 14 óráig tart, a belépés díjtalan.

Az_Ev_Fajai_2018_1_jav_web
Az év fajai kiállítás 2018-ban
Forrás: nhmus.hu

Fél 6-kor kezdődik az Expedíciós Esték előadása, amelyen Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója a Riukiu-szigeteken végzett gyűjtéséről, kutatásáról és egyéb kalandjairól mesél. Korsós 1982 óta dolgozik a múzeumban zoológusként. Mexikótól Tajvanig 65 országban járt, 45 tudományra új ezerlábúfajt fedezett fel, és van olyan is, amelyet róla neveztek el. Három évet töltött a Japánhoz tartozó, csodálatos szubtrópusi Riukiu-szigetvilágban. A térség természeti és kulturális sokszínűségét fotókon és könyvben is megörökítette. Az előadás ingyenes.

A kiállítás május 22-től december 30-ig tekinthető meg.