Az utókor által az Országos Levéltár legendás főigazgatójaként számon tartott Ember Győző halálának 25., születésének pedig 110. évfordulója ad különleges alkalmat arra, hogy a levéltárügy aktuális kérdéseit egy konferencia keretein belül vitassák meg a terület szakemberei.

Az esemény során több kulcsfontosságú kérdést járnak körül az előadók. Ilyen többek között a hazai levéltári jelzetrendszerek múltja, jelene és jövője; a családi levéltárak és a regisztratúra fondok rendezési elvei; levéltári terminológia egykor és ma; a holland levéltári kézikönyv hatása a magyar levéltárügyre; levéltári élet és politika az ötvenes, hatvanas években; iratok államosításának adminisztrálása; valamint a konferencia névadójának, Ember Győzőnek a történészi, tudományszervező tevékenysége.

Az előadók között szerepel Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese, Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója, valamint Körmendi Tamás, az ELTE-BTK docense.

A 2019. március 1-jén 10 órakor kezdődő konferencia helyszíne az MNL Országos Levéltára, Kiállító- és konferenciaterem, 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött.