Az európai hiúzállomány nagyságát a szakértők 9000-10000 egyedre becsülik, ebből a Kárpátok vonulatai mintegy 2300-2400 példánynak adnak otthont. A hiúz ragaszkodik a sűrű erdőkhöz, ahol nyugalmat és biztonságot talál, ilyen hely pedig egyre kevesebb akad. A szaporodási és kölyöknevelési időszakban gyakori hajtóvadászatok vagy intenzív erdőművelés megzavarhatja és elriaszthatja ezeket a rejtett életmódot élő, óvatos ragadozókat. Az átlagosan 20-30 kilogrammos kifejlett hiúz szigorúan területtartó, és magányosan él, kerüli az ember lakta területeket.

Az idén 10. jubileumát ünneplő Vadonleső Program immár hatodik alkalommal nevezi meg az Év Emlősét. A keleti sün, az ürge, a denevérek, a mogyorós pele és a földikutya fajok után esett idén a hiúzra a választás.


hiuz_r_600x424.png
Fotó: Takács András Attila

A Természettudományi Múzeumban szombaton filmvetítéssel, előadással, Gryllus Vilmos-koncerttel és játékkal várják az érdeklődőket, és sor kerül a természetvédelmi nagykövet díj átadására is. Az év folyamán akadály- és futóversenyt, majd nagyragadozó szakmai workshopot is rendeznek, a rendezvénysorozatot pedig a kétnapos Hiúz Gála és Forgatag zárja novemberben.

A programokról, pályázatokról és egyéb hiúzos érdekességekről a Vadonleső Program honlapján lehet tájékozódni.