A Klebelsberg Kuno Hét nyitóprogramjaként november 12-én, 18 órakor Csak egyetlen út van előttünk, a szellem és a kultúra útja címmel hallgathatnak meg az érdeklődők egy kerekasztal-beszélgetést Klebelsberg Kuno (1875?1932) vallás- és közoktatásügyi miniszter munkásságáról.


klebelsberg_600x777.png
gróf Klebelsberg Kuno

A Klebelsberg Kuno Hét keretében a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasainak kiállítását november 13. és 25. között tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat a Párbeszéd Háza most futó Töredékszavak ? A Római Magyar Akadémia Képzőművészeti Ösztöndíjasainak tárlata című kiállításához kapcsolódva az elmúlt hét év római akadémiai ösztöndíjasainak munkáiba nyújt betekintést. (A kiállító művészek: Ágoston Lóránt, Baráth Nóra, Bodóczky István, Budaházi Tibor, Czene Márta, Forgó Árpad, Fülöp Gábor, Gaál Endre, Gaál Tamás, Kopócsy Judit, Koralevics Rita, Lenkey-Tóth Péter, Mayer Berta, Nyilas Márta, Olajos György, Oláh Katalin, Ötvös Zoltán, Szabó Attila, Szegedi Csaba, Székelyi Katalin, Vati Era.)

 

Másnap, november 14-én, 18:30-kor a Collegium Hungaricumok születése, története és utóélete a II. világháború után címmel tart előadást Ujváry Gábor történész a VERITAS Történetkutató Intézet és a Horthy-kori kutatócsoport vezetője. Klebelsberg Kuno gyakran hangoztatta kulturális politikája két alapmotívumát: az ?alsóbb néprétegek? műveltségi szintje emelésének és egy európai látókörű elit kialakításának szükségességét. Utóbbi érdekében hozta létre a legtehetségesebb magyar fiatalok posztgraduális képzését biztosító ösztöndíjrendszert, továbbá ennek támogatására a magyar kulturális külpolitika szempontjából legfontosabb nagyvárosokban a Collegium Hungaricumok hálózatát. Berlinben és Bécsben 1924-ben, Rómában 1927-ben alakult Collegium Hungaricum, és 1927-ben Párizsban is egy ehhez hasonló típusú intézmény fogadta a magyar állami ösztöndíjasokat, akiknek körülbelül háromnegyede bekerült a későbbi értelmiségi elitbe.


jokai_anna_600x900.png
Jókai Anna

 

Majd november 15-én 18:30-as kezdéssel vetítik Jánosi Antal portréfilmjét Ne féljetek ? Jókai Anna élete és művészete címmel. A film rendezője Jánosi Antal, operatőre Butskó György, a film bemutatását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

 

A Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat által alapított Klebelsberg Kuno Díj ünnepélyes átadása előtt Klebelsberg Kuno szobránál emlékezhetünk a kultuszminiszterre november 16-án 17 órakor. A koszorúzást díjátadó és gálaműsor követi a Vadkerti?Zsapka?Sipos akusztikus trió koncertjével. Az együttes tagjai: Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar szólóénekese, a komáromi Magyar Lovas Színház tagja; Zsapka Attila verséneklő, az érsekújvári Kor-Zár verséneklő együttes frontembere és alapító tagja; Sipos Dávid szaxofonos. A Klebelsberg Kuno Emléktársaság programjában Az életszemlélet címmel a művészet-filozófia-művészetfilozófia szekció keretében rendezik meg Boros Misi komolyzenei koncertjét. A koncert előtt Boros János és Orbán Jolán egyetemi tanárok ? Boros Misi szülei ? tartanak rövid előadást A virtuóz és a hétköznapok címmel.


vadkerti_zsapka_sipos_trio_600x417.png
Vadkerti?Zsapka?Sipos akusztikus trió

 

A Klebelsberg Kuno Hét kísérő rendezvényeként a Buda anno ? hangulatok a múlt századból ? Domokosné Gombosi Mária fotókiállítása tekinthető meg november 7 és november 27. között. A kiállítást Szabó Győző, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója nyitja meg november 7-én 18 órakor. Feketével és fehérrel, fénnyel és árnyékkal emlékezik vissza Domokosné Gombosi Mária az ötven, vagy éppen hatvan évvel ezelőtti Budapestre.

 

A rendezvénysorozat házigazdája dr. Láng Zsolt, a II. Kerületi Önkormányzat polgármestere, fővédnöke pedig Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője.

 

Klebelsberg Kuno Hét

Időpont: 2018. november 12. és 18. között

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria