Horanyi_Juli_2
Fotó: Csákvári Zsigmond

Alig két hét, és kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely idén is kiváló hazai és külföldi művészekkel és izgalmas programokkal várja a közönséget április 5. és 22. között. A 64 oldalas, kétnyelvű BTF Magazin lehetővé teszi, hogy ?belelapozzunk? a fesztiválba, és a programok hátterét bemutató cikkeken, valamint exkluzív beszélgetéseken keresztül kapjunk kóstolót a legjobban várt előadásokból, koncertekből és kiállításokból.

BTF_Magazin_2
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

Átfogó képet kaphatunk például a világ egyik legjelentősebb karmestere, Valerij Gergijev életútjáról, aki a szentpétervári Mariinszkij Színház társulatai és a Mariinszkij Zenekar élén érkezik Budapestre, és Prokofjev Hamupipőke című balettjét, valamint Csajkovszkij Jolánta című operáját vezényli. Kihagyhatatlan olvasmány a Bojti János zenekutatóval készült interjú. A fesztivál nyitókoncertjén először vezényli Muszorgszkij rekonstruált operáját, a Hovanscsinát. Az ?orosz opera Sherlockja? többek közt arról beszél a vele készült riportban, hogyan építette újjá a befejezetlen művet.

Világpremiernek lehetünk tanúi Janos Acs és a Concerto Budapest előadásán is: a világhírű karmester Leoncavallo befejezetlenül hagyott Rekviemjének nagyzenekari változatát dirigálja. A magazin hasábjain kiderül, énekesi ambíciói ellenére miért választotta mégis a karmesteri pálcát, és hogyan lett A három tenor koncertsorozat karmestere.

Kael_Csaba_Ban_Teodora_c_Csibi_Szilvia
Káel Csaba és Bán Teodóra
Fotó: Csibi Szilvia

Ugyancsak kalandos történet tárul fel előttünk a Kocsis Krisztián zongoraművésszel készült interjúban. A fiatal tehetség többek közt elárulja, mit tanult zongoraművész-karmester édesapjától, Kocsis Zoltántól, és szó esik azokról a négykezes zongoraátiratokról is, amelyeket Mocsári Károllyal közösen adnak elő a Pesti Vigadóban április 18-án.
Ugyanazon a napon hasonlóan nem mindennapi duó lép színpadra a Budapest Music Centerben: az észt származású zongorista, Kristjan Randalu a világhírű amerikai szaxofonossal, Dave Liebmannal Egy kiállítás elveszett képei címmel Muszorgszkij népszerű zongorasorozatát helyezi új megvilágításba. Randalu a tavaly novemberi budapesti koncertje alkalmával készült beszélgetésben azt is elmondja, mi sarkallta az ismert mű átdolgozására.

 

Horanyi_Juli_c_Csibi_Szilvia_Budapesti_Tavaszi_Fesztival
Horányi Juli
Fotó: Csibi Szilvia

A határokat feszegető kísérletezés nem idegen a vertikális táncban utazó amerikai BANDALOOP társulattól sem: vezetőjük, Thomas Cavanagh elárulja, miért fűzik a produkciót szoros szálak a híres zeneszerzőhöz, Prokofjevhez, és milyen eszközökkel értelmezik át a teret a Müpában ? és a Müpán kívül.

A 20. század első fele legmeghatározóbb művészeti iskolájának története tárul elénk a 100 éve alapított Bauhaus hazai vonatkozásait feltáró cikkben ? a témában a Ludwig Múzeum Bauhaus100. Program a mának című kiállítása és a #felafejjelbudapest sétái segítenek elmerülni.

Kael_Csaba_Ban_Teodora__1
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

A tavaszi nap-éj egyenlőség estéjén az Akvárium Klubban tartott lapbemutatón a fesztiválon lemezbemutatóra készülő YOUL? zenekar akusztikus formációja zenélt, és a fesztivált szervező operatív testület elnöke, a Müpa vezérigazgatója Káel Csaba, valamint Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja mutatta be az új lapszámot.

 

Az ingyenes magazin a tavalyinál több, 18 000 példányban lesz elérhető Budapest-szerte a fesztivál helyszínein, illetve turisztikai központokban és hotelekben. A Budapesti Tavaszi Fesztivál április 5. és 22. között várja az izgalmas kulturális programokra kíváncsi közönséget, jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu honlapon vásárolhatók.

 

A BTF Magazin friss lapszáma online is átlapozható.