oszkar_es_rozsa_mami_rozsa_laszlo_kubik_anna_foto_mathe_andras_01_600x400.png
A Pécsi Nemzeti Színház Tom Ziegler Grace és Gloria előadásaFotó: Máthé András

Az MMA Szó ? szín ? játék című színházi programsorozata 2014-ben Ács Margit író kezdeményezésére indult el Nagy Zoltán Mihály A sátán fattya című regényéből készült színpadi adaptáció ősbemutatójával.

A sorozatban az elmúlt években látható volt többek között Kányádi Sándor Kétszemélyes tragédiája, a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész Különbéke című Szabó Lőrinc-estje, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Dsida Jenő pódium-estélye, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Igazán a puszta című előadása, de a nézők megtekinthették Császár Angela Játszva magyarul című estjét, és meghallgathatták Kertesi Ingrid operaénekes dalestjét.


istennem_600x337.png
Isten nem szerencsejátékos 2008-ban, a Szigligeti SzínházbanForrás: port.hu

A megújult programsorozat Gyurkovics Tibor Isten nem szerencsejátékos című darabjával debütál március 20-án, este fél 8-kor az MMA székházában, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A felolvasószínházi előadásként komponált darabot Nagy Viktor Jászai Mari-díjas és Nádasdy Kálmán-díjas rendező viszi színre, Engelhart Simon pap szerepében Rátóti Zoltán, a Vizsgálóbíró szerepében pedig Reviczky Gábor látható.

Gyurkovics Tibor azonos című, 1973-ban megjelent regénye alapján írt etikai drámájának ősbemutatójára 1976-ban Kerényi Imre rendezésében került sor a Madách Színházban. A darab középpontjában egy olyan férfi áll, aki rendkívüli hatással bír a körülötte élő fiatalokra. A megtörtént események alapján készült műben az író azt kutatja, hogy milyen cél vezeti a férfit, amikor tanítványait szándékosan vagy véletlenül veszélyes helyzetekbe sodorja.