fulek_honismereti_muzeum_600x337.png
Fotó forrása: bumm.sk

A szombati programsorozat a Városi Honismereti Múzeumban A múzeum régi-új kincsei című kiállítás megnyitásával kezdődik. Az utóbbi hat év szerzeményei között több ritka, a város múltjával összefüggő történelmi, néprajzi és régészeti jellegű tárgy szerepel. Az udvaron az este folyamán többször vetítik a '44 karácsonya, avagy minden december új májust ígér című filmet, valamint archív felvételeket.


fulek_600x399.png
Forrás: Körkép.sk/Komka Péter

A füleki vár Bebek-tornyában nyílik meg A vámügy története című kiállítás. A több szlovákiai és magyarországi intézmény szervezésében megvalósuló tárlat a kezdetektől a 21. századig mutatja be az ország területén folytatott vám- és adószedés folyamatát, a vámtisztviselők korabeli egyenruháit és munkaeszközeit, de jelenkori lefoglalt tárgyakat, csempészárukat is.

A múzeum állandó kiállításában ajnácskői zafírok is láthatóak, Ozdín Daniel zafírokról szóló előadását pedig a felfedezésükről készített riport követi az alsó vár kazamatájában.

Az est folyamán látogatható lesz a várhegy alatti légvédelmi óvóhely. A Pénzügyi Igazgatóság Díszőrsége és a Zeleziarne Podbrezová fúvószenekara mutatkozik be, a várudvarban keresőkutya-bemutató zajlik. A rendezvényt a Traditional Dixie Stompers együttes koncertje zárja.

Forrás és részletes információk itt.