Szent_efrem
A Szent Efrém Férfikar
Fotó forrása:szenefrem.hu

Az ortodox pünkösd ünnepén június 14-én 20.15-kor a Tihanyi Apátságban, június 15-én, szombaton 19.30-kor a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban, Budapesten, június 16-án, vasárnap 16 órakor pedig Miskolcon, a Belvárosi evangélikus templomban egy Münchenben élő kortárs görög zeneszerző és karmester, Konstantia Gourzi: Paharión ? a Vörös Angyal a Las Huelgas kertjében című művét adja elő a Szent Efrém Férfikar. Az előadáson a zeneszerző vezényletével görög és moldáv vendégszólistákkal áll színpadra a férfikar.

 

A Las Huelgas kódex az 1300-as évek elejére datálható, gazdag, mintegy kétszáz kompozíciót tartalmazó kézirat. Nevét a híres Las Huelgas ciszterci monostorról kapta. Az alcímben szereplő Vörös angyal pedig egy szobor, Alexander Polzin, kortárs művész alkotása. A mű a keleti és nyugati liturgikus hagyomány és a 21. századi kortárs zene hangzásának tradicionális és modern hangszerekkel előadott kombinációja. Tizenöt, a mediterrán kultúrák közti dialógusból áll, amelyeket a gregorián, a középkori polifónia és a bizánci ének a hegedűvel, a klarinéttal, a lírával és a perzsa nádfuvolával, a ney-jel folytat.

 

Az Orientale lumen sorozat pünkösdi előadásain görög és moldáv vendégszólistákkal áll színpadra a férfikar: bizánci zsoltárénekes ? Vassilis Agroskostas, Harris Lambrakis ? ney, azaz perzsa fuvola, Vassilis Agrokostas líra, ősi görög vonóshangszer, Miltiades Papastamou ? hegedű és Slava Cernavca ? klarinét/basszusklarinét. Mindhárom magyarországi koncertet a zeneszerző vezényli.