homerosz
Homérosz szobra forrás: wikiwand

Az Íliász és az Odüsszeia örök értéket jelentenek, európai kultúránk alapkövei, ezért időről-időre jó az első európai eposzaink újraolvasásával tudatosítani magunkban, milyen morális értékekre épül mind a mai napig nyugati kultúránk.

Március 22-én a világ ötvenkilenc országában, Ausztráliától Szerbián és Németországon át Brazíliáig, Rio de Janeirótól Moszkván és Szingapúron át Washingtonig a legkülönbözőbb helyszíneken, egyetemi előadótermekben, múzeumokban, színházakban, közparkokban, középiskolai osztályokban, metrómegállóban, mindenütt belevágnak az Íliászba. Lesz, ahol csak egy éneket, vagy akár csak egyetlen jelenetet olvasnak fel, de lesz, ahol öt-hat ének felolvasására vállalkoznak a programban résztvevők.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán március 22-én 15.30-kor kezdődik e nemzetközi program keretében az Íliász-olvasás: három egyetemi tanár ? Ritoók Zsigmond akadémikus, Radnóti Sándor esztéta és Karsai György klasszika-filológus ? félórás, felvezető beszélgetése után, 16 órakor Ritoók professzor belekezd ? ógörögül ? az Iliász első énekébe: Ménin aeide, thea?

Nagyvizit-Radnoti-Sandornal_10
Radnóti Sándor
Fotó: Valuska Gábor

Hozzájuk csatlakoznak ? immár javarészt magyarul ? a hazai kulturális élet meghatározó szereplői, az egyetem volt és jelenlegi hallgatói, munkatársai és civilek, többek között Molnár Piroska, Spiró György, Enyedi Ildikó, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán, Szervét Tibor, Vojnich Erzsébet, Alföldi Róbert, Takács Katalin, ifj. Vidnyánszky Attila, Kováts Adél, Für Anikó, Szalma Tamás, Závada Péter, Udvaros Dorottya, Hobo.

A felolvasást az SZFE Film- és Médiaintézetének szervezésében az egyetem honlapján és facebook oldalán élőben közvetítik.