fbpx

Bács-Kiskun megye ezer arca

Hiánypótló, eddig nem ismert információkat feltáró monográfia jelent meg Bács-Kiskun megye iskolán kívüli művelődéstörténetéről. Gila János monumentális munkája a XIX. század elejétől egészen 1975-ig tekinti át a megye népművelését és közművelődését, főként saját kutatásokra alapozva. A szerző több évtizeden keresztül irányította, segítette Bács-Kiskun megye közművelődési és kulturális intézményeinek munkáját, nyugdíjas éveiben pedig a közelmúlt történeti-irodalmi feldolgozásával foglalkozik. ?Gila János könyve a helyi népművelés és közművelődés történetének hiánypótló kiadványa, nemcsak történészek, hanem bács-kiskun megyei lokálpatrióták számára is igazi gyöngyszem? ? mondta el a könyv bemutatóján Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere.

?Az ezerarcú megye iskolán kívüli művelődéstörténete a kezdetektől 1975-ig? című, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) gondozásában megjelent kötet Gila János munkája, aki korábban több évtizeden keresztül irányította, segítette a megye közművelődési intézményeinek tevékenységét. A könyv bemutatóján Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere elmondta: ?a monográfia a helyi népművelés és közművelődés történetének hiánypótló kiadványa, nemcsak történészek, hanem lokálpatrióták számára is igazi gyöngyszem?.

?A könyv a helyi folyamatokat az országos tendenciák tükrében vizsgálja és bizonyítja a térség nyitottságát a szellemi kultúra értékeinek befogadására? ? emelte ki Nyitrai András, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

?Gila János új könyve, Az ezerarcú megye iskolán kívüli művelődéstörténete a kezdetektől 1975-ig címmel megjelent monumentális kötet valódi esemény, szakmatörténeti szenzáció, a könyv minden lapján tapasztal­hatjuk a szerző felkészültségét, tárgyismeretét, és legfő­képpen azt a szeretetet, amely választott tárgyához köti. Ez a tárgy pedig nem más, mint a sok néven ismert kultúraközvetítés? ? mondta dr. Németh János, a Nemzeti Művelődési Intézet főosztályvezetője.

?Az ezerarcú megye iskolán kívüli művelődéstörténete a kezdetektől 1975-ig? című kötet kronológiai sorrendben, korszakonként halad végig Bács-Kiskun megye iskolán kívüli művelődéstörténetén. A könyv a helyi folyamatokat az országos tendenciák tükrében vizsgálja és bizonyítja a térség nyitottságát a szellemi kultúra értékeinek befogadására. Alaposságára jellemző, hogy a művelődési formák széles tárházát sorolja, miként az előszót jegyző Poszler György akadémikus kiemeli: ?nincs olyan városi könyvtár, falusi művelődési otthon, alakuló múzeum, ismeretterjesztő sorozat, színházi évad, zenei rendezvény, szakszervezeti dalárda? ami elkerülné a szerző figyelmét. A hagyományos értelemben vett népművelődés mellett a megye hivatásos művészeti életének a leírása is megjelenik a kötetben. ?A Nemzedékek Tudása Tankönykiadó fontosnak tartja, hogy támogassa a lokális forrásgyűjtésen alapuló és így helyi közösségek identitását erősítő kutatómunkálat. Ezért is vagyunk különösen büszkék erre a kötetre? ? mondta el Kiss János Tamás, az NTK vezérigazgatója.

 

Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.)

A több mint 60 éves Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. (NTK) Magyarország meghatározó tankönyvkiadója, mely kiváló minőségű, modern, a XXI. századi igényeknek megfelelő tananyagokat készít az általános és a középiskolai diákok és tanárok, valamint az egyetemi és főiskolai hallgatók részére. Az NTK több mint 2500 féle tankönyvet és számos oktatást segítő eszközt ad ki. Az NTK a nemzetiségi és sajátos nevelési igényű tanulók számára is széles palettájú kínálattal rendelkezik.

www.ntk.hu | www.facebook.com/NemzedekekTudasa | www.youtube.com/NemzedekekTudasaTK

A rovat további cikkei