Siófok nagystrandjának ez a része már húsz éve a balatoni nyár szimbolikus helyszíne, ahová a meleg hónapokban százezrek zarándokolnak szerte az országból, hogy napozós-csobbanós nappalokkal és a vízparti programokkal adják át magukat a szabadság önfeledt érzésének. Az elmúlt két évtizedben különböző neveken ? Beach House, Coke Club, Beach Club ? legendássá vált helyszínnek pár éve kicsit megkopott a fénye, de idén PLÁZS néven, megújuló külsővel, minőségi szolgáltatásokkal, változatos szabadidős programokkal éled újjá.

 

Három és fél hónapnyi munka során épült-szépült a már PLÁZS névre keresztelt helyszín, és aki korábban járt már itt, szinte rá sem ismer. Természetesen maradt a hely ?védjegyének? számító, itthon legnagyobb, egybefüggő homokos part, ahol 2000 négyzetméteren terül el a finomra átszűrt homok, megadva ezzel a vízparti lét alaphangulatát. A PLÁZS azonban emellett megannyi új megoldással és minőségi fejlesztéssel készül a szezonra. Túl azon, hogy a vízen mintegy 520 négyzetméteres óriásstég várja a közönséget, a napozórész tengerparti hangulatot idéző borítást kap, így téve teljesebbé a vízparti feelinget. A PLÁZS medencéjé 500 négyzetméteres terasz öleli majd körül, és a megszépült főépület mellett esztétikus napernyők és kényelmes napozóágyak sorakoznak majd a pihenni vágyók örömére. A korábban raktárként, öltözőként, technikai helyiségként funkcionáló házikókat felújították, átalakították, és most egységes, színes ?tengerparti házikókként? várják, hogy kiszolgálhassák a PLÁZS vendégeit.

 

Szintén a tengerparti feelinget erősíti egy vadonatúj építmény, egy hat méter magas, úgynevezett ?Baywatch-torony?, melynek 2,5 méter magason lévő kis ?színpadáról? akár fitneszedzéseket is lehet tartani a homokos part közönségének. Az élő koncertek élményét kiváló hang- és fénytechnika beépítésével teszik teljessé a PLÁZS mintegy 100 négyzetméteres színpadán. Az irányított hangrendszerrel a helyi közönség számára lesz élvezhető a koncert, kímélve a környező, pihenni vágyó lakosságot. A koncerteket pedig két, egyenként 20 négyzetméteres óriási kivetítő sugározza majd a távolabbi közönségnek. A koncertek után a ?kis plázs? Music Teraszán várják a nagyérdeműt az estét levezető vízparti együttlétre.

 

Jótékony PLÁZS?

A nyári szórakozás lehetősége mellett jótékonysági akciót is hirdet a PLÁZS, ugyanis 2012-ben két fotóművészt kértek fel, hogy ? egymástól függetlenül ? mutassák be a szezon előtti Siófokot. Az alkotásokat a budapesti Symbol Art Galériában állították ki, és most a galéria tulajdonosa, Barna Sándor jótékonysági célra ajánlja fel a képeket. A 27 fotóból álló sorozat a nyitónaptól a PLÁZS-ra kerül, és az augusztus végi Demjé-koncert után árverezik el. A bevételt a PLÁZS üzemeltetői a siófoki kórház gyermekosztályának ajánlják fel.

 

Aktív nappalok?

Az aktív pihenés szerelmeseinek kínál lehetőséget számos szolgáltatás a megújult PLÁZS-on. Épül például egy 200 négyzetméteres Street Workout pálya, amely a világban népszerű, saját testsúlyos edzéseket teszi lehetővé a szabadban. Aki vízre akar szállni, az a Kiteline jóvoltából ?állva evezős? SUP szörföt kölcsönözhet. A forgalmas hétvégéken pedig színes, ingyenes sportprogramok várják az odalátogatókat: így jóga, kangoo, vízi aerobic, TRX, streetball, lábtenisz, röplabda vagy akár zumba is megmozgatja a nagyérdeműt. Izgalmas időtöltést ígér majd a PLÁZS-on a Strand Partykon szerveződő Teqball, amely nemzetközi szinten is egyedülálló magyar találmány, egy futball alapú játék, a lábteniszt és az asztali teniszt némileg ötvöző, de mindegyiktől különböző sport.

 

Természetesen a homokos parton nem maradhatnak el a hagyományos strandsportok versenyei sem, így július 8-án és 16-án például strandröplabda-versenyek hozzák izgalomba a PLÁZS közönségét, míg július 30-án a PLÁZS ad helyszínt a FitBalance Mr. e?s Miss Beach Body nemzetközi testépítőversenynek. Majd augusztus 5. és augusztus 7. között rendezik meg a testépítő sport legizgalmasabb nyári programját, a Scitec Muscle Beach-et. Szabadtéri edzések, versenyek, fantasztikus hangulat és megannyi felejthetetlen élmény ? ezt ígéri ez a hétvége. Végül augusztusban, pontosan 12-én, 13-án és 14-én rendkívül látványos programhétvége ígérkezik, hiszen beindul a PLÁZS-on a Magyar Breaktánc Szövetség jóvoltából a Break Dance Fesztivál.

 

Akik pedig kevésbé mozgalmas, napfürdős pihenésre vágynak, de nem hozták kedvenc olvasmányukat magukkal, sebaj, mert rendelkezésükre áll a PLÁZS strandkönyvtára. A ?passzív sportolók? pedig az óriási kivetítőkön követhetik majd a nyár legnagyobb sporteseményeit, elsőként a nyitónapon, június 18-án az Izland?Magyarország-meccset.

A mérkőzést Wellhello-koncert követi majd, így azok, akiknek van Wellhello jegyük, a nagyszínpados kivetítőkön nézhetik a meccset, akik nem akarnak utána bulizni, a Music Teraszon követhetik az izgalmakat, természetesen ingyenesen. A nyitónapon ajándék is várja a leggyorsabbakat: akár Wellhello-jeggyel, akár csak a meccs miatt jönnek a nézők, az első 1000 fő a Soproni jóvoltából kap egy sörkupont, amelyet focinézés közben válthat be a büfékben. A meccsek és az egyéb nagyobb sportesemények megtekintése alapvetően ingyenes.

 

Kulináris kalandstrand?

A PLÁZS ? az aktív szórakozás és a passzív pihenés mellé ? változatos gasztronómiai kínálatot is nyújt. A napsütötte homokos vízparthoz mi is illene legjobban, mint a méltán közkedvelt olasz konyha. A PLÁZS étterme is a mediterrán ízvilág ínycsiklandó fogásait sorakoztatja fel a változatos tésztaételektől a friss salátákon át a desszertkölteményekig. A trattoria kínálatán túl ? a vízparti büfékben ? pedig a ?hagyományos? balatoni kulináriát alapvetően meghatározó hekk-lángos-palacsinta örökérvényű kombója és a klasszikus street food slágerek biztosítják a maradéktalan gasztroélményt. A PLÁZSon összesen nyolc helyen szolgálják ki a vendégeket és természetesen az ételkínálat mellett az italpaletta is nagy változatosságot nyújt, különös figyelmet fordítva a méltán híres balatoni borok kínálatára.

 

Zene a parton...

A zenei programok rajtszalagját a Wellhello elnökei vághatják majd át június 18-án. Valami lesz a levegőben július 2-án, amikor is sokat mondó, Ülni. Örülni. Megőrülni. című negyedik nagylemezével Siófokra érkezik a Halott Pénz. Ingyenes koncerteken szórakozhatunk a július 8. és 10. közötti hétvégén: pénteken Kasza Tibi, szombaton pedig Korda György és Balázs Klári lép színpadra, és beindítja majd a lábakat a ?fergeteg partyn? Dj Dominique is.

 

Bár a júliusi fellépők listája még közel sem teljes, azt biztosra vehetjük, hogy a hónapot a drum and bass koronázatlan királya, azaz a Brains zárja július 30-án. Az augusztus a retro és a kerek évfordulók jegyében fog telni a Balaton fővárosában: a Hooligans 20 éves, lesz balatoni Retro Láz, TNT- és Demjén Ferenc-nagykoncert is. Míg augusztus 5-én a 20 éves Hooligans csap a húrok közé Best Of koncertjén, addig augusztus 12-én Rúzsa Magdolna 10 éves jubileumi koncertsorozatával várja PLÁZS-látogatókat.

 

Itt debütál a BeachEgg?

Korszakalkotó hazai startup-újdonság őrzi majd ?kincseinket? a Siófok nagystrandján idén megújuló PLÁZS-on. A Beachegg a legmenőbb strand-mobilszéf, amelyben a pancsoló strandoló nyugodt szívvel hagyhatja a homokos parton értékes cuccait. Mindezen felül a biztonsági őr is figyel, és a GPS-kapcsolaton keresztül lehet követni a tojás útját, feltéve, ha valaki egy hangosan sípoló tojással akar elfutni a PLÁZS-ról.