A Rózsavölgyi cég egész történetére jellemző volt többek között a hazai kultúra minél szélesebb körben való megjelenítése és az állandó megújulás. A 2012. áprilisában megnyílt Szalonunk a magyar művészeti élet otthona szeretne lenni ? egy igazi szellemi találkozóhely ? olyan közösségi tér, ahol mindig történik valami, mindig jó a társaság és ahova visszavágynak vendégeink ? írja a szalon a közleményében.

 EDV_2585_

?Szeretnénk, ha ennek az élménynek a látássérültek is részesei lehetnének, ezért az idei évben több előadásunkat akadálymentesen, narrátor közreműködésével tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadások akadálymentesítésében a nemzetközileg elismert, és nagy tapasztalattal rendelkező 90 decibel Project munkatársai lesznek a segítségünkre, akik komplex művészeti élményt tudnak biztosítani a látássérült közönségnek.?

 

A Rózsavölgyi Szalonban ehhez minden feltétel adott, s ráadásul a szalon méretének és atmoszférájának köszönhetően a látássérült közönség testközelből tapasztalhatja és érezheti meg a színpadi játékot.

 

Az első akadálymentesített előadás:

2016. február 27., 15 óra

Szakonyi Károly: Örvény

narrátor: Kovács Margit

 

Még 2010 őszén a 90 decibel Project azzal a céllal jött létre, hogy a kulturális intézmények, s elsősorban a színházak és a múzeumok akadálymentesek legyenek a hallás- és látássérültek számára. A Fogyatékos Személyek Jogairól Szóló ENSZ Egyezményt Magyarország az elsők között írta alá, melyet a magyar jelnyelvről és annak használatáról szóló törvény követett, amit 2009. november 9-én fogadott el a magyar parlament. Ezek alapján is kiemelt fontosságú az egyenlő esélyű hozzáférés a kultúrához. A civil kezdeményezésű 90 decibel ezt kívánja elősegíteni és koordinálni, melyhez a szükséges szakembereket és azok képzését is hosszú távon biztosítja.

(Fotó: Rózsavölgyi Szalon)