muz.men.kepzes_komm__pr_modul_600x450.png
Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

A többségében szentendrei helyszínen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban zajló képzés résztvevői olyan készségeket, szemléletet és vezetői stílust sajátíthatnak el, amely ma már nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az általuk vezetett intézmények képesek legyenek az innovációra, a kreativitásra és a vállalkozásra is.

A továbbképzésre elsősorban a múzeumok vezetőit várják, hiszen számukra az ?Államháztartási és vezetési ismeretek? című 60 órás modul elvégzése kötelező. A tanfolyam hasznos azoknak is, akik felső- vagy középvezetők egy múzeumi intézménynél vagy szeretnének azzá válni. Ők itt a tevékenységükhez fontos ismeretekre tehetnek szert, és így a kinevezésük után már rendelkezni fognak a jogszabályban előírt képzettséggel is. A 120 órás továbbképzés nyitott a közművelődési, levéltári területen dolgozó munkatársaknak is.

Az akkreditált tanúsítvány megszerzéséhez 120 órát kell elelvégezni, melynek felét a kötelezően elvégzendő 60 órás ?Államháztartási és vezetési ismeretek? című modul teszi ki. Ennek részei azok az ismeretek, melyek elsajátítása ma már jogszabályi elvárás a múzeumi vezetőkkel szemben. Az akkreditált tanúsítványhoz szükséges még további 60 óra elvégzése, ehhez a másik hat modulból kell kiválasztaniuk kettőt a résztvevőknek. A képzés teljesítésének feltétele, hogy a jelentkező a tantermi órák 90 százalékán részt vegyen, a két szabadon választott modul végén prezentációt tartson, valamint záródolgozatban mutassa be saját intézményének fejlesztési tervét.

A MOKK lehetőséget biztosít az egyes modulok önálló elvégzésére is, amelyek teljesítését akkreditációs szám nélküli tanúsítvánnyal igazolják.


img_20180417_171315_k_400x424.png
Fotó: Szabadtéri Néprajzi MúzeumMúzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Az önállóan is választható, 30 órás modulok ? a stratégiaalkotás, a hálózatépítés, a területi múzeumok és kisebb múzeumok, muzeális intézmények vezetése, a minőségmenedzsment, a frontvonal menedzsment és a PR, Marketing, Kommunikáció ? elvégzésével olyan tudást szerezhetnek, és olyan készségeiket fejleszthetik a résztvevők, amelyekkel hozzájárulhatnak a saját intézményük eredményesebb működéséhez, népszerűbbé, vonzóvá válásához. Így például képessé válhatnak hatékonyan együttműködni a köznevelési intézményekkel, vagy elérni és megszólítani a közönség speciális tulajdonságokkal rendelkező csoportjait is.

A korszerű tudás megszerzésén túl az a másik nagy előnye ennek a négy héten át zajló képzésnek, hogy a résztvevők személyesen találkozhatnak, és hosszabb távon is működő kapcsolatokat építhetnek ki más muzeális intézmények vezetőivel, munkatársaival. A képzést szervező MOKK kifejezetten fontosnak tartja, hogy az adott tanfolyamon jelen lévő szakemberek lényegében egy kisebb közösséggé kovácsolódjanak az együtt töltött idő alatt, majd a további munkájuk során kamatoztatni tudják az itt megszerzett kapcsolati tőkét. Az itt szerzett személyes ismeretségek aktív tapasztalatcserében, együttműködésekben hasznosulhatnak a későbbiekben. Ebben a sajátos közegben a résztvevők egészen másképp irányíthatják a többiek figyelmét a saját intézményükre. A képzés végén a hallgatók saját prezentáció keretében mutatják be a tanultak alkalmazását, így a jelenlévők megismerhetik egymás projektjeit, reflektálhatnak rájuk és kapcsolódási pontokat kereshetnek.

Az európai uniós forrásból finanszírozott kurzus a résztvevőknek ingyenes, mely még vonzóbbá teszi a más keretek között nem megszerezhető speciális tudásanyag elsajátítását lehetővé tévő képzést. A képzés tartalmazza a nyomtatott oktatási segédanyagot, a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt, az étkezést (büfé, meleg ebéd és vacsora) és igény esetén a szállást a résztvevők részére a képzés időtartamára.


img_20180417_173032_k_600x506.png
Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Az egyes modulokon a MOKK összesen 15 fő részvételét tudja biztosítani, ezért a következő évi továbbképzésekre érdemes már most jelentkezni, mert a helyek hamar betelhetnek.

További információ a képzésről EZEN a linken található.

A képzés az elvégzését igazoló tanúsítvány ünnepélyes átadásával zárul. A MOKK ezzel kapcsolatos videóhírlevele ITT tekinthető meg.
*
A kulturális területen dolgozó szakembereknek szóló ingyenes továbbképzéseket a ?Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek? című kiemelt projekthez kapcsolódva rendezi meg. A projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Széchenyi 2020 program keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében. A projekt megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.
Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ