A magyar nemzet mindig is különleges módon viszonyult a királykoronázásokhoz. A trónörökléshez nem volt elegendő a dinasztikus kapcsolat, a hatalmi, katonai erő. A nemzet csak azt fogadta el törvényes uralkodójának, akit az országgyűlés királlyá választott és az esztergomi érsek a Szent Koronával megkoronázott. Ez a hagyomány akkor is folytatódott, amikor a Habsburg dinasztia tagjai követték egymást a magyar trónon. Ezt a témakört járja körbe szakértők segítségével a Magyar Nemzeti Múzeum a magyar kultúra napján.

Szent_Korona

A múzeum dísztermében 15 órától a MTA BTK TTI ?Lendület? Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb kutatási eredményeit bemutató A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmet vetítik. Az ismeretterjesztő film a magyarság első számú ereklyéje és legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona tisztelete vitathatatlan és mind a mai napig töretlen, több mint ezer év alatt Magyarország történetének és államiságának legfőbb szimbólumává is vált. Ennek ellenére koronánk kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A kutatócsoport szisztematikus kutatómunkával ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni és ismertetni. A film rendezői mind az öt magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest), mindegyik koronázótemplom színhelyére és a Szent Korona legfontosabb őrzési helyeire, összesen közel húsz helyszínre kísérték el a szakértőket. A filmvetítés után a felmerülő kérdésekre válaszolnak a rendezők: Bárány Krisztián és Bárány Dániel és Pálffy Géza, a kutatócsoport vezetője.

1942-24

 

A program második részében az Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása ? 1916. című kiállítás kurátora, Tomsics Emőke beszél az utolsó magyar király, IV. Károly és felesége, Zita királyné 1916. december 30-ai budai koronázásáról. A kettősségről, amely a többfrontos, modern háborút vívó ország és az uralkodói hatalom reprezentációját szolgáló tradicionális ceremónia között feszült, bizonyos elemeiben már az 1916-os koronázási ünnepségen, így a Nemzeti Múzeum kiállításán is erőteljesen megjelenik. Az ismertető után a látogatók megtekinthetik kiállítást.

 

A program az Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása ? 1916. című kiállítás jegyével látogatható.

 

Időpont:

2017. január 22. vasárnap, 15.00 óra

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum Díszterem

1088 Budapest, Múzeum krt. 14?16.

 

Az eseményről részletes információkat az alábbi linkeken olvashatnak:

http://mnm.hu/hu/esemenyek/koronazzunk-magyar-kultura-napja-az-mnm-ben

https://www.facebook.com/nemzetimuzeum