29063153_1664792180240694_7933599140233845625_n
Juhász Anna az Irodalmi zarándoklatok című esten
Fotó: Sárközy Marianna/Hadik Irodalmi Szalon

Juhász Anna nemcsak a Hadik Irodalmi Szalon, de a New York Művész Páholy és a Várkert Irodalom háziasszonya is. Fáradhatatlan energiával veti bele magát a jobbnál jobb kulturális programokba, és olyan klasszikusokat mutat be újra a közönségnek, mint Hamvas Béla, Nagy László vagy Szerb Antal. Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költő lányaként az irodalom szinte a mindennapjai részévé vált, így keresve sem találhatnánk jobb ajánlólevelet az övénél. Ráadásul irodalmi, művészeti estek szervezőjeként az irodalom a munkája része. ?A legutóbbi estjeim Petri György, Fodor Ákos, Nagy László, Juhász Ferenc, Ottlik Géza munkásságát dolgozták fel, így az ő életművükből olvastam újra számtalan könyvet, amely hatalmas élmény volt. Mindenkinek javaslom a klasszikusok fellapozását? ? tanácsolta Juhász Anna, aki jelenleg két kötetet is olvas. ?Most épp Lackfi János sokarcú, izgalmas verseit olvasom Emberszabás című kötetében, emellett Linn Ullmann A nyugtalanok című könyvét, amely kifejezetten ?felzaklat? ? a szó emberi értelmében. A könyvben Ingmar Bergman, az idős filmrendező időről időre összeül legkisebb gyermekével, Linn-nel, hogy magnószalagra rögzítsék társalgásukat, amelynek alapján Linn majd megírhatja közös könyvüket. Én is épp könyvet írok édesapámról, amely a tervek szerint még idén megjelenik. Ennek az alkotásnak az előzménye, hogy édesapámmal még életében diktafonnal rögzítettük a beszélgetéseinket. Hasonló élet, hasonló történet jelenik meg A nyugtalanokban is, így olyan mintha nekem szólna? ? mondta el Juhász Anna.

aurora_borealis_27_ildiko_mari
Részlet az Aurora borealis ? Északi fény című filmből

A filmek közül Mészáros Márta Aurora borealis ? Északi fény című filmjét ajánlja, amelyet csodálatos alkotásnak nevezett. ?Márta egész életművében érzékenyen, őszintén mesél a női sorsokról, ahogyan ebben a filmben is. Sokkal több ez, mint családtörténet ? számomra a film egyszerre szólt a döntéseink súlyáról, a felelősségről, az elszakadásról, és mindez finom rendezéssel és gyönyörű képekkel párosult? ? osztotta meg velünk gondolatait Juhász Anna, aki Sándor Pál Vándorszínészek filmjét is szívesen ajánl.

Zenei programként Juhász Anna operát említett, amelyhez kiemelt egy kivételesen tehetséges művészt: az erdélyi származású Ludovik Kendi operaénekest, aki Magyarországon is több helyszínen fellép, így hallhatják őt a Budapesti Operettszínház Kékszakáll című előadásának Oscarjaként, illetve a Szegedi Szabadtéri Játékok Rigolettójában is, amelyben ő lesz a címszereplő.

A színdarabok közül egy lakásszínházi darabot emelt ki: a Kugler Art Szalonban látható Anna Karenina című előadását, melyet a Trojka Színházi Társulat vitt színre. ?A lakásszínház alapvetően más befogadói élményt nyújt, mint a kőszínház, hiszen itt minden nagyon közel van, a néző szinte az előadás része. Az Anna Karenina bátor, okos rendezés, emellett gyönyörű színpadi játékot nyújt Gryllus Dorka, aki Anna Kareninát formálja meg. A rendező és egyben szereplő, Soós Attila is remekel a színpadon. Lev Tolsztoj azonos című regénye alapján a színpadi szövegkönyvet Balassa Eszter írta, a jelmezt Szlávik Juli készítette. Különleges élmény, mindenkinek ajánlom!? ? hangsúlyozta Juhász Anna, aki mesélt a Hadik Irodalmi Szalon, a New York Művész Páholy és a Várkert Irodalom legújabb irodalmi estjeiről is. Elmondta: májusban tartja az utolsó irodalmi beszélgetéseit, hiszen nemsokára megszületik kislánya.

Így a New York Művész Páholyban május 7-én Lackfi Jánossal és vendégeivel beszélget, május 9-én Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye kerül a fókuszba a Hadik Irodalmi Szalonban, május 11-én pedig folytatódik a Várkert Irodalom nagysikerű Irodalmi szerelmek elnevezésű sorozata az Utak, világok című esttel, amelyen Ady Endre, Radnóti Miklós és Márai Sándor utazásai, élete, szerelmei kerülnek a középpontba. ?Én ezekkel a programokkal búcsúztatom a tavaszi félévet, de szeptemberben újra várjuk az érdeklődőket következő programjainkkal!? ? fűzte hozzá Juhász Anna.

29186353_1667959356590643_8592280512686135425_n
Szerb Antal
Fotó: mek.oszk.hu

A Hadik Irodalmi Szalon programjairól ITT, a Várkert Irodalom programjairól ITT, míg a New York Művész Páholy estjeiről ITT olvashatnak részleteket.

Kultúra.hu