A venezuelai Rafael Payare váltja Kent Naganót a Montreali Szimfonikus Zenekar (OSM) élén – jelentette be csütörtökön a kanadai együttes.

A 40 éves Payare a zenekar történetének kilencedik – és egyben első dél-amerikai származású – főzeneigazgatójaként kezdi meg munkáját a 2022/2023-as évadban, megbízatása legalább öt évre szól. Payare a világhírű amerikai karnagy, Kent Nagano utódja lesz, aki 2006-tól 2020-ig irányította a zenekart.

A venezuelai karmester 2018-ban kezdett együtt dolgozni a Montreali Szimfonikus Zenekarral és azonnal megtalálta a közös hangot a zenészekkel. Közleményében a zenekar aláhúzta, hogy Payare, aki képzett kürtművész is, „nemzedékének egyik legkiemelkedőbb és nemzetközileg legkeresettebb karnagya”.

Payare a José Antonio Abreu által alapított El Sistema zenei programban tanult, 2004-ben kezdte meg karnagyi tanulmányait Abreu szárnyai alatt. 2012-ben megnyert egy fiatal karmesterek számára rendezett nemzetközi versenyt Dániában. 2014 és 2019 között az észak-írországi Ulster Zenekart dirigálta zenei igazgatóként és jelenleg ugyanezt a tisztséget tölti be a San Diegó-i Szimfonikus Zenekarnál.

Az elmúlt években számos nagy presztízsű szimfonikus zenekart vezényelt Berlinben, Bécsben, Londonban, Münchenben és Párizsban.

Nyitókép forrása: a Montreali Szimfonikus Zenekar Facebook oldala