Többek között a Sundance, a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál és a Hot Docs kurátorai, értékesítői és műsorszolgáltatói is részt vesznek a dok.incubator budapesti workshopján, amelyet június 25. és július 2. között tartanak.

A dok.incubatort 2010-ben alapították képzésekben tapasztalt szakemberek, hogy segítsenek a dokumentumfilmes szakmának túlélni a médiaválságot. Az idei projektek között szerepel egy nyolchónapos vágóműhely nyolc nemzetközi, nyolc cseh és szlovák, valamint négy magyar alkotócsapat (rendező, vágó, producer) számára, amelyek filmjükkel a nemzetközi piacra kívánnak lépni. Oktatóik elsősorban abban támogatják a workshop résztvevőit, hogy a végső vágásra megtalálják a lehető legerősebb dramaturgiát, és az új digitális technológiák és online marketingeszközök segítségével okos forgalmazási stratégiát alakítsanak ki, amely képes széles nemzetközi közönséghez eljuttatni a filmeket.

A dokumentumfilmes szakma eseményét első alkalommal rendezik Magyarországon, a találkozó számos kapcsolatépítési lehetőséget teremt nemcsak a döntéshozókkal, hanem saját koprodukciós fórumán keresztül is. A résztvevők exkluzív betekintést kapnak az itt készülő nemzetközi dokumentumfilmekbe, ami alapján kiválaszthatják a versenyprogramjukba legjobban illeszkedő alkotásokat.

A világhírű Sundance-t Ania Trzebiatowska kurátor képviseli Budapesten, de jelen lesz Thom Powers a Torontói Nemzetközi Filmfesztiváltól, Heather Haynes, a Hot Docs kurátora, valamint Aurélien Marsais a Visions du Réeltől is, hogy filmeket keressen versenyszekcióik számára.

A Cinephil, a Square Eyes, a Dogwoof és a CAT&Docs értékesítési ügynökeivel, az ARTE, az HBO és a Viaplay műsorszolgáltatóival és más szakértőkkel együtt a fesztiválkurátorok a filmszakma képviselői számára nyitott programokon fogják megosztani ismereteiket a dokumentumfilm-ipar jelenlegi helyzetéről, így a mesterséges intelligencia alkalmazásáról, a 2023-ban aktuális forgalmazási stratégiákról vagy az impact- és marketingkampányokról. A döntéshozók ezután találkozókon vesznek részt az idei nemzetközi, cseh, szlovák és magyar dok.incubator workshopokra beválogatott filmek készítőivel, valamint a nyílt programban részt vevő kilenc projekttel.

A dok.incubator most először saját koprodukciós fórumot is szervez, hogy kapcsolatépítési lehetőséget teremtsen a főként a visegrádi országokból érkező producerek számára. Ez az esemény tizenegy projektet hoz össze producerekkel, produkciós cégekkel és filmalapokkal, támogatva lehetséges új partnerségek létrejöttét és jövőbeli nemzetközi együttműködéseket.

A budapesti workshop a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) társszervezésében valósul meg a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

A dok.incubator programban készült Once Upon A Time in Venezuela jelenete. Fotó: dokincubator.net