reART – Kortárs környezet címmel rendez digitális pop-up kiállítást a MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) április 28–30. között. A tárlaton olyan alkotásokkal találkozhatunk, amelyek a környezettudatosságra, a klímavédelemre és a fenntarthatóságra reflektálnak.

A 2021-es ÖKOINDUSTRIA Zöldipari Expo virtuális kiállításon és online konferencián részt vevő környezetvédelmi szolgáltatók és gyártók mellett idén első alkalommal mutatkozik be a MANK kortárs képzőművészek alkotásaival és színes kísérő tartalmakkal.  A pop-up kiállítás célja, hogy a kortárs művészet eszközeivel érzékeltesse a környezettudatosság fontosságát.

– Az elmúlt években hangsúlyos szerepet kapott mind kiállításainkban, mind munkakörnyezetünk kialakításában a környezetvédő megoldások alkalmazása, a klímatudatos folyamatok beépítése a mindennapokba – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője.

A reART pop-up kiállításban olyan kortárs műtárgyakat mutatnak be, melyek aktuális környezeti jelenségekre reagálnak. Ilyen Tóth Richárd alkotása, ami a gleccserek zsugorodásával, ezáltal a tengerszint visszafordíthatatlan növekedésének problémájával foglalkozik. Süveges Rita a Fossil Jetlag/A repülés alkonya című diptichonnal mutatkozik be, mely egy repülőgép hajtóművét ábrázolja az égő naplementében. Alkotásával a légi közlekedés pazarló energiafogyasztására hívja fel figyelmünket.

A környezet szennyezésével visszaköszön Csizik Balázs Waste Suprematism fotósorozatában, amit ipari településeken, erősen szennyezett partszakaszokon készített. A képek célja a műanyagszennyezés és a felelőtlen emberi környezeti beavatkozás problémáinak bemutatása.

Az ember által elhagyott, újból talált tárgyak újragondolásával találkozhatunk Horváth Lóczi Judit alkotásában is, aki előszeretettel minősít át régi fa használati tárgyakat, új jelentésrétegeket adva nekik. Bács Emese pedig a festészetéhez használ hulladéktárgyakat: mások által eldobott műanyagkupakokat, gyógyszertartókat és szivacsdarabokat.

Mindezek mellett visszaköszönnek olyan kortárs társadalmi problémák is, mint a Kiss Márta által ábrázolt, mobiltelefonjába merülő férfi. A képpel a világunkat behálózó folyamatos virtuális fény- és zajszennyezésre utal. Bubla Éva a tiszta levegőhöz való alapvető jogot próbálja reprodukálni levélből készült arcmaszkjaival. Kelle Antal interaktív, virtuális tárgyaival pedig az emberi együttélés kérdéseire próbál mintákat találni matematikai és fizikai eszközökkel.

A pop-up kiállítást színes programok kísérik.

A reART – Kortárs környezet pop-up kiállítás az ÖKOINDUSTRIA 2021 Zöldipari Expón és a www.alkotomuveszet.hu oldalon 2021. április 28-ától látogatható. A bemutatott műalkotások 2021. május 31-ig megvásárolhatók.

A nyitóképen Csizik Balázs Waste Suprematism című sorozatának egy darabja.