Először állít ki önállóan hazánkban Refik Anadol, a kortárs művészet, a mesterséges intelligencia (MI) által generált immerzív installációk sztáralkotója. Rumi Dreams című nagyszabású, 32 négyzetméteres LED-falat igénylő videómunkája a debreceni Modemben lesz látható.

Kép forrása: MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
Kép forrása: Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ

Anadol 2023-ban a Las Vegas-i Sphere-t a világ legnagyobb MI által generált műalkotásává változtatta, ezzel párhuzamosan egy évig csodálhatta kavargó, hipnotizáló fényshow-ját a New York-i MoMA közönsége, majd év végén a Grammy Gálát tette felejthetetlenné látványos színpadvilágával. Augusztusban Debrecenbe érkezik az elismert török multimédiaművész Rumi Dreams című videómunkája.

Refik Anadol a 2010-es évek eleje óta Los Angelesben élő török digitális- és újmédia-alkotó, az MI művészeti alkalmazásainak számos nemzetközi díjjal elismert úttörője, a kortárs vizuális művészetek meghatározó alakja. Nagyszabású alkotásait repülőterektől koncerttermekig, közterektől világhírű kortárs múzeumokig, az észak-karolinai Charlotte-tól a Velencei Biennálén, Isztambulon és Szöulon keresztül Melbourne-ig a földkerekség számos pontján mutatták be. A Modem az isztambuli születésű, Amerikában élő alkotó Rumi Dreams (Rúmi álmodik) című nagyszabású, 32 négyzetméteres LED-falat igénylő videómunkáját mutatja be, amely a 13. században élt Mevlana Dzsalál ad-Din Rúmi perzsa költő, filozófus, tudós és szúfi misztikus emlékére készült. A kiállítás célja, hogy szemléltesse, hogyan lehet a digitális és a hagyományos művészetet vegyítve magával ragadó élményt teremteni, egyben illeszkedik a Modem azon projektjeinek sorába, amely Debrecen város kulturális identitásának egyik legfontosabb elemével, az irodalommal lép szövetségre, újabb és újabb lehetőséget kínálva a különféle művészeti ágak interakciói számára.

A török–magyar diplomáciai kapcsolatok századik évfordulója alkalmából meghirdetett Török–Magyar Kulturális Évad 2024 és az 58. Debreceni Virágkarnevál részeként Refik Anadol kiállítása az időszak kiemelt eseménye lesz. A Modemben megvalósuló tárlat Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Konya Fővárosi Önkormányzata, a budapesti Török Nagykövetség és a debreceni Modem együttműködésében jön létre.