fbpx

Reformkori rocksztár lila frakkban – podcast

Mit keresett Petőfi a segesvári csatában, ha nem volt fegyvere, lova, sőt még egyenruhája sem? Milyen botránykönyvet olvastak Szendrey Júlia gyermekei? És vajon kik követnék Petőfit az Instagramon, ha ma élne? Ezekről is szó esik a Talpig Magyar friss epizódjában. Podcastajánló.

1849. július 31-én tűnt el nyomtalanul a forradalom és szabadságharc költője, Petőfi Sándor a segesvári ütközetben. Eltűnésének rejtélyes körülményei sokakat foglalkoztattak az elmúlt másfél évszázadban. Napvilágot látott olyan elmélet is, hogy nem is halt hősi halált a csatatéren, hanem orosz fogságba esett, és szibériai száműzetésben töltötte utolsó éveit. A podcastban Hermann Róbert történésszel rekonstruálják a végzetes nap történéseit.

Mit olvastak a kamaszok a reformkorban? Hány nyelven beszéltek Szendrey Júlia gyermekei? A korabeli gyerekirodalomról, valamint a múlt és a jelen fiataljainak kulturális szokásairól a Művészetek Völgyében volt izgalmas eszmecsere a Petőfi Kulturális Ügynökség Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrumának szervezésében. A Talpig magyar helyszíni összeállításában megszólalnak a kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szabó Borbála író és Fülöp Hajnalka digitális andragógus.

Petőfi rendkívül színes egyéniség volt, kedvenc öltözékében úgy festett, mint egy korabeli rocksztár. A sárga nyakkendővel és sárga mellénnyel megbolondított lila frakkos összeállításról még a pályatársai (pl. Jókai Mór) is beszámoltak. Hogy miért adta el mégis a szívének oly kedves lila frakkot? Czékmány Anna, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa sok más érdekesség mellett erről is mesél.

A Talpig magyar podcast legfrissebb epizódja az alábbi linkre kattintva indul:

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy.

A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

#podcast

A rovat további cikkei