1849. július 31-én tűnt el nyomtalanul a forradalom és szabadságharc költője, Petőfi Sándor a segesvári ütközetben. Eltűnésének rejtélyes körülményei sokakat foglalkoztattak az elmúlt másfél évszázadban. Napvilágot látott olyan elmélet is, hogy nem is halt hősi halált a csatatéren, hanem orosz fogságba esett, és szibériai száműzetésben töltötte utolsó éveit. A podcastban Hermann Róbert történésszel rekonstruálják a végzetes nap történéseit.

Mit olvastak a kamaszok a reformkorban? Hány nyelven beszéltek Szendrey Júlia gyermekei? A korabeli gyerekirodalomról, valamint a múlt és a jelen fiataljainak kulturális szokásairól a Művészetek Völgyében volt izgalmas eszmecsere a Petőfi Kulturális Ügynökség Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrumának szervezésében. A Talpig magyar helyszíni összeállításában megszólalnak a kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szabó Borbála író és Fülöp Hajnalka digitális andragógus.

Petőfi rendkívül színes egyéniség volt, kedvenc öltözékében úgy festett, mint egy korabeli rocksztár. A sárga nyakkendővel és sárga mellénnyel megbolondított lila frakkos összeállításról még a pályatársai (pl. Jókai Mór) is beszámoltak. Hogy miért adta el mégis a szívének oly kedves lila frakkot? Czékmány Anna, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa sok más érdekesség mellett erről is mesél.

A Talpig magyar podcast legfrissebb epizódja az alábbi linkre kattintva indul:

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy.

A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

#podcast