Megújultak Balatonfüred reformkori városrészének épületei. A beruházás csaknem 900 millió forintos uniós forrásból valósult meg a Jókai-villában, a Kerektemplomban, a Vaszary-villa kertjében és a Hurray-villákban.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy a legjelentősebb beruházás a Hurray-villákban történt, a fejlesztés jelentősen növeli a város turisztikai vonzerejét.

Tóth Dávid építész szerint a Kerektemplom altemploma a felújítás előtt nagyon rossz állapotban volt. Az előkészítés során megszüntették a nedvesedés okozta károkat, restaurálták a homlokzatot, egy mosdóval bővült az épület, kiállítóteret alakítottak ki, megújult a hang- és fénytechnika.

Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke a Hurray-villákban történt fejlesztésről elmondta: ezekben három helyiségből álló kiállítótér, közösségi helyiségek, rendezvénytér, gyereksarok, valamint ajándékbolt kapott helyet, ahol helyi termékeket, köztük 15 helyi borász borait árulják. Itt a fürdőkultúrát bemutató installáció is megtalálható, továbbá tíz növényismertető táblát is elhelyeztek. A korabeli reformkori hangulatba filmvetítés enged betekintést.

A Jókai-villában mozgássérültek számára is használható felvonót alakítottak ki, megújult a vizesblokk, és az alagsori auditórium, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak majd. A Vaszary-villa kertjében helyezték el Vastagh Éva 1941-ben készült alkotását, a márvány Sellő szobrot, amely korábban a Tagore sétányon állt.

A képen a megújult balatonfüredi római katolikus Kerektemplom. Fotó: Jaksa Bálint