fbpx

Rekordáron remélnek elárverezni egy frissen visszaszolgáltatott Franz Marc-művet

Rekordáron kelhet el egy londoni árverésen Franz Marc avantgárd festő Die Füchse (Rókák) című remekműve, amelyet január 11-én szolgáltatott vissza Düsseldorf városa egykori üldözött tulajdonosa örököseinek.

A március 1-jei árverést bejelentő aukciósház, a Christie’s szerint az 1913-ban keletkezett kubista festmény leütési ára elérheti a 35 millió fontot (42 millió euró, 15 milliárd forint). A kép értékét a hosszúra nyúlt restitúciós folyamat során 14 millió euróra becsülték. A Christie’s szerint az avantgárd festészet kulcsművének számító Rókák lesz a március 1-jei esti aukció fénypontja.

Az első világháborúban elesett Franz Marc (1880–1916) művei ritkán kerülnek árverésre, a fiatalon elhunyt festő életműve viszonylag kicsi, legjelentősebb alkotásai a nagy múzeumokban találhatók, csak kevés van magánkézben, szakértők ezért az alkotó esetében rekordot jelentő leütési árat várnak. Egy ilyen festményre a világ legjelentősebb műgyűjtői vadásznak – jelentette ki Jussi Pylkkänen, a Christie’s vezetője. Az aukciósház szerint több mint 50 éve nem került piacra hasonló történetű és minőségű kép Franz Marctól.

A festményt, amelyen két, egymásba gabalyodó róka látható, a londoni árverés előtt New Yorkban és Hongkongban mutatják be a nagyközönségnek.

Az egykori tulajdonos, Kurt Grawi (1887–1944) zsidó üzletember a nácik hatalomra jutása után külföldre menekült az üldöztetés elől, 1940-ben New Yorkban adta el a képet, amelyet a Kunstpalast düsseldorfi városi múzeum ajándékba kapott 1962-ben egy svájci műkereskedőtől.

A Verdunnél elesett Marc a német expresszionizmus egyik legjelentősebb festője, a spirituális absztrakt művészet úttörője volt, művészetét a nácik elfajzottnak minősítették.

Nyitókép: Leemage via AFP

A rovat további cikkei