A szokásosnál is nagyobb online érdeklődés mellett hosszúra nyúló licitharcok jellemezték a BÁV december 7-én és 8-án megrendezett 78. művészeti aukcióját.  Már az első napon két eladási rekord is megdőlt, de a második napra is jutott szenzáció.

Csontváryval dőlt meg az autográf papírrégiségek rekordja

A magyar művészettörténet egyik leghíresebb levelezése is kalapács alá került az aukció második napján, amelyben a fiatal Csontváry Kosztka Tivadar első szárnypróbálgatásai után kért tanácsot a kor ünnepelt festőjétől, Keleti Gusztávtól. A 36 millió forintról induló levelek értékét növelte, hogy a Csontváry-hagyaték megmentőjeként ismert Gerlóczy Gedeon gyűjteményéből származtak. A kivételes levelezést az aukciós kiállítás ideje alatt védett köziratnak minősítették. 48 millió forintos eladási árával egy 36 millió forintos dedikált Petőfi-kötettől hódította el a legdrágább magyar autográf papírrégiség címet.

Új óra- és ékszerrekord

A BÁV történetének legnagyobb, 8,27 karátos briliánssal ékített gyűrűje már így is történelmet írt. A hatalmas, halványsárga színű gyémántra nem csupán mérete, de szokatlan, nyolcszögletű csiszolása miatt is sokan felfigyeltek. A GIA tanúsítvánnyal is rendelkező kivételes gyűrű 18 millió forintról indulva, hosszú licitálás után 43,2 milliós áron kelt el. Ez egyben új ékszerrekord is az aukciósháznál – az addigi csúcstartó egy art deco platina karkötő volt, amelyet 28,8 millió forintért vásároltak meg 2018-ban.

A közelgő ünnepeknek köszönhetően nagy volt az érdeklődés a befektetési órák iránt is. A 8 millió forintról induló, ikonikussá vált Rolex GMT-Master II karóra a kikiáltási ár kétszereséért, 16,8 millió forintért kelt el. A gyűrűhöz hasonlóan itt is jóval túlszárnyalták a korábbi Rolex Daytona rekordert, amely alig néhány hónappal ezelőtt 11,4 millió forintért talált gazdára a BÁV júniusi aukcióján.

Óriási áremelkedések és licitharcok

Az ékszereknél idén a befektetésre is alkalmas briliáns- és színes drágaköves daraboké volt a főszerep. Előbbiek közül egy 3,9 karátos briliánssal ékített szolitergyűrű 10,2 millió forintért kerül valakinek a karácsonyfája alá. De biztos nagyon fognak örülni a virágfüzérre emlékeztető rubin nyakéknek is, amelyért 4,3 millió forintot fizettek.

Nagyon kelendőek voltak a fényűző karácsonyi terítékhez való asztali ezüstök, étkészletek, gyertyatartók. A legnagyobb izgalmat azonban egy 1900-as években készült, moszkvai zománcdíszítéses szelence szolgáltatta, amely hosszú licitharc után tizenkétszeres áron, több mint 1 millió forintért kelt el. A gyűjtői darabok között egy erdélyi reneszánsz pohárért 6 millió forintot fizettek. Az első magyar bútorgyárosként ismert Vogel Sebestyén karszékét – amelynek párdarabja az Iparművészeti Múzeumban található – új tulajdonosa 1,9 millió forintért vihette haza

A festmények között nagy érdeklődés övezte a háború utáni modern és a kortárs műveket,

köztük Aknay János, Orosz Gellért és Victor Vasarely alkotásait. A legtöbben Váli Dezső sokszor kiállított Régi zsidó temető című képére licitáltak, amely 5 millió forintért kelt el. A legtöbbet, 16,8 millió forintot Batthyány Gyula arisztokrata hölgyet ábrázoló megkapó portréjáért adtak, Rippl-Rónai József Fekete kalapos hölgyéért 15,6 millió forintot fizettek.

Nyitókép: Csontváry levele. Forrás: BÁV