A Netflix néhány héten belül kezd forgatni, augusztusban visszatér a Dűne stábja és több élvonalbeli gyártó is előkészíti már a visszatérést a magyarországi stúdiókba. A Nemzeti Filmintézet a forgatások biztonságos újraindításához közzétette COVID-19 ajánlását, melynek célja a filmipari dolgozók egészségének védelme.

2019-ben a magyar filmgyártás rekordot döntött, a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg elérte 164,4 milliárd forintot, ami az előző évhez képest mintegy 50%-os növekedés. Ezzel a hazai filmgyártás volumene már negyedik éve meghaladja a 100 milliárd forintot. A teljes költés 94%-át külföldi produkciók tették ki. 2019-ben összesen 319 produkció gyártását regisztrálták Magyarországon, ebből 228 magyar alkotás volt, 8 koprodukció és 83 külföldi produkció.

Forrás: Miniszterelnöki Kabinetiroda – Nemzeti Filmiroda

A legtöbbet, 14 milliárd forintot az Emmy-díjas The Alienist (TNT) című amerikai drámasorozat második évadára, az Angel of Darknessre költöttek Magyarországon. A 2021-es bemutatóra tervezett Halo (Showtime) című amerikai akció, sci-fi sorozat magyarországi költségvetése meghaladta a 12 milliárdot, és jelentős összeget, egyenként mintegy 7 milliárd forintot költöttek a Shadow and Bones (Netflix) tévésorozatra, valamint a Harry Haft (Baltimore Pictures, Bron Media Corp.) című életrajzi mozifilmre is.

„Magyarország továbbra is a kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne, tapasztalt szakemberekkel és világszínvonalú stúdiókkal. A járványveszély alatt folyamatosan azon dolgoztunk, hogy mielőbb teljes kapacitással újraindulhasson a filmgyártás Magyarországon, amely a hazai és külföldi produkciókkal együtt mintegy 20 ezer embernek ad munkát. Elsődleges célunk, hogy a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét továbbra is megőrizze. Kiemelt fejlesztésünk ennek érdekében a fóti stúdiókomplexum bővítése, a Kormány Gazdaságvédelmi Akciótervében megvalósuló beruházás a tervezési szakaszba lépett” – nyilatkozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke.

A Netflix már díszletet épít

Az NFI Mafilm fóti stúdiókomplexumában a Netflix már hetek óta két műteremben is díszletet épít a Terra Vision címmel készülő sorozatához, és hamarosan elkezdődik a forgatás.

A középkori várdíszletet egy amerikai produkció foglalta le július második felére, de több nemzetközi és hazai produkció felől is megnőtt az érdeklődés a stúdiók és kültéri díszletek iránt. A NFI Mafilm stúdiókomplexum bővítésről áprilisban döntött a kormány. A beruházás során összesen 4 új filmstúdió fog épülni, melyek összesen további 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi stúdiókapacitást, így összesen 12 200 négyzetméter áll majd a produkciók rendelkezésére Fóton.

Az Origo Filmstúdió továbbra is le van foglalva egész évre. A COVID-19 veszélyhelyzet előtt kötött megállapodások értelmében még idén visszatér forgatni három nagyszabású nemzetközi produkció: a Dűne (Legendary), a The Banker’s Wife (Amazon), és a The Nightingale (Sony). Az etyeki Korda Stúdióban a legendás videójátékon alapuló Halo (Showtime) című sorozat forgatása fog folytatódni. A magyarországi stúdiók iránti kereslet továbbra is növekszik, folyamatosan érkeznek az ajánlatkérések a világ összes szegletéből.

Átjáróház
Fotó: Glódi Balázs

A hazai gyártású produkciók június közepe óta forognak újra, Madarász Isti Átjáróház és Rohonyi Gábor-Vékes Csaba Szia, Életem! című alkotásai készülnek és további 15 mozifilmnek még idén elkezdődik a forgatása.

Nyitókép: Dakota Fanning és Daniel Brühl a The Alienist című sorozatban, fotó: Vermes Kata