Zenta
A Zenta ősbemutatója (Zentai Sportcsarnok, 2018. szeptember 8.)

Az évad Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjének bemutatójával kezdődik október 19-én. A darabot Zsadon Andrea rendezi. November végén mutatják be Henrik Ibsen Peer Gynt című drámáját, december közepén pedig a Szarka Gyula és Szálinger Balázs által jegyzett Zenta 1697. című rockoperát.

Ennek a darabnak a hazai bemutatója augusztus 14-én az esztergomi bazilika előtt lesz, majd határon túli településeken is játsszák. Az előadás tisztelegni kíván az 1697-ben lezajlott esemény előtt, amikor a Savoyai Jenő által vezetett egyesült kerestény seregek Zenta határában csatát nyertek a török haderővel szemben. A rockopera nem történetet mesél, hanem állapotokat, képeket mutat be a zene segítségével. Megjelennek a történelmi figurák és bekerült egy fikciós szerelmi szál is a történetbe.

Márai Sándor A gyertyák csonkig ének című színpadi játékában Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színművész, valamint Szélyes Ferenc Jászai Mari-díjas erdélyi magyar színművész játsszák a főszerepet. A nagyböjti időszakban mutatják be és egészen húsvét vasárnapig játsszák a Stabat Mater című táncművet, amelyet Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője és Alekszej Batrakov közösen koreografálnak. A darab a nyugati és a keleti kereszténység világát és a húsvéthoz való viszonyulását mutatja be.

Április végén lesz a bemutatója Kocsák Tibor, Miklós Tibor, Baróthy Péter és Kemény Gábor Kiálts a szeretetért! című musicaljének, amely kalkuttai Szent Teréz életét mutatja be Radó Denise rendezésében.

Miko_Istvan
Mikó Istvánt a Valahol Európában című musical főszerepében láthatják majd a nézők

A középiskolások a Peer Gynt, a Zenta 1697., a Stabat Mater és a Kiálts a szeretetért! című darabok mellett Dés László, Nemes István, Bőhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter Valahol Európában című musicaljét láthatják ? Halasi Imre rendezésében, Mikó István főszereplésével ?, amelyet nyáron mutatnak be a Fertőrákosi Barlangszínházban. A musical az azonos című film alapján készült, a második világháborúban elveszett, árva gyermekekről szól.

Janne Teller A Semmi című regénye korunk Zabhegyezője, az élet értelmetlenségéről szóló meghökkentő olvasmány kamaszokról. A regény alapján íródott színdarabot a Liszt Ferenc Kulturális Központ PincePontjában játsszák majd. Tantermi színház keretében pedig A muter és a dzsinnek című színművet láthatják a diákok.

ghymes2
A Ghymes együttes

A gyerekeknek is változatos műsorral készül a színház, bemutatják a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című zenés magyar népmese, Arany János Jóka ördöge című meséjét, illetve a Ghymes együttes Tücsöklakodalom című gyermekkoncertjét.

Fotók: Soproni Petőfi Színház