film_1155439_960_720_600x388.png
Fotó: pixabay.com

Az UNESCO és az Audiovizuális Archívumok Egyesületének Koordinációs Tanácsa (CCAAA) kezdeményezésére 2007-ben jött létre az Audiovizuális Örökség Világnapja. A világnap idei mottója: ?Your Story is Moving?. A Magyar Nemzeti Filmalap ? Filmarchívum ez alkalomból két teljes körűen restaurált magyar klasszikus filmet mutat be az Uránia Nemzeti Filmszínházban október 27-én: 14 órától vetítik Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című, 1956-ban készült filmjét, 16 órától pedig Bacsó Péter 1969-es A tanú című alkotását.

Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című filmje október közepén nagy sikerrel mutatkozott be a lyoni Lumi?re Fesztiválon, a restaurált filmek legjelentősebb európai seregszemléjén. Az 1956-ban készült film az egyik első, vizuális nyelvében is modern magyar filmparabola, amely hihetetlen érzékenységgel ábrázolta, mennyire manipulálható a tömeg, és hogy milyen cselekvési lehetőségei vannak a kisembernek egy embertelen korban. A film 1957-ben elnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál első díját, 1968-ban a magyar filmkritikusok szavazásán bekerült minden idők 12 legjobb magyar filmje közé, majd 2000-ben az Új Budapesti Tizenkettő-be is.


154698_1485453536.8768_600x446.png
Fábián Zoltán Hannibál tanár úr című filmjeFotó: mafab.hu

Bacsó Péter 1969-ben készült, 10 évig dobozban maradt filmszatírája, A tanú a legsikeresebb magyar kultuszfilmek egyike: mondatai szállóigékké, szereplői szimbólumokká váltak az eltelt évtizedek során. A film írói és színészi zsenialitása által átélhetővé válik a diktatúrák abszurditása. A teljes körűen felújított filmet október 27-én láthatja először a közönség premier előtti vetítésen, majd november 8-tól országosan visszatér a mozikba a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A magyar filmörökség digitális felújításának hosszú távú programja 2017-ben indult a Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívumban. Az ambiciózus, hosszú távra tervezett program keretében 20 hónap alatt eddig 31 játékfilm restaurálása zárult le. A frissen restaurált filmek sikerrel szerepeltek itthoni és külföldi fesztiválokon, emellett számos ország megvette őket DVD- és moziforgalmazásra, valamint itthon is megjelentek DVD-n, illetve országos moziforgalmazásba is kerültek.


a_tanu_restauralt_600x334.png
Bacsó Péter A tanú című legendás alkotásaFotó: youtube.com

Az Audiovizuális Örökség Világnapról bővebben az UNESCO és az Audiovizuális Archívumok Egyesületének Koordinációs Tanácsa (CCAAA) honlapján olvashattok. A vetítésekről a további részleteket az Uránia Nemmzeti Filmszínház oldalán lehet megtalálni. Bacsó Péter A tanú című filmjének digitálisan felújított új előzetese ITT tekinthető meg.