fbpx

Részegh Botond csíkszeredai képzőművész kiállítása a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeumban

Csütörtöktől tekinthető meg a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum Műgyűjtemények Múzeuma részlegén Részegh Botond csíkszeredai képzőművész Becsomagolt hétköznapok című kiállítása.

A tárlatot a bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezte a román múzeummal közösen. Elmondta, hogy az április 18-ig megtekinthető tárlat immár a harmadik, amelyet a Magyar Kulturális Intézet szervezett a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeummal. 2018-ban Korniss Péter, 2019-ben pedig Bartis Attila munkái voltak megtekinthetők a román fővárosi múzeum kiállítótereiben.

A mintegy negyven napig készült, 77 tusrajzot és 7 festményt tartalmazó tárlat anyaga a csíkszeredai képzőművész karanténhónapok alatt készült grafikáit és nagyméretű vásznait tartalmazza. Ana Negoita, a kiállítás kurátora szerint a kiválasztott alkotások a művésznek a környezetével és önmagával szembeni feszültségét, szorongását, kényelmetlenségét sugallják, minden alkotás egy-egy zaklatott állapotot türköz természetellenes, feszült anatómiai struktúrákat rögzítve.

A szervezők a szigorú járványügyi korlátozások miatt zártkörű megnyitót tartottak szerda este, amelyen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke méltatta a kiállítást.

„Részegh Botond munkái erről szólnak. (…) Bennük van a megállás, az elbizonytalanodás, az újrakezdés, az egymásra találás. A munkái által jobban megértjük, hogy kik vagyunk a hétköznapokban, mire vagyunk képesek, mivé válhatunk, mivé vagyunk képesek átalakulni a kiszolgáltatottságban, az egymásra találásban, a kimondásban és az elhallgatásban, a szerelemben, a lemeztelenített erotikában” – mondta a politikus.     

Részegh Botond  a bukaresti Képzőművészeti Egyetemen Mircia Dumitrescu grafikus osztályában diplomázott. Jelenleg a csíkszeredai Új Kriterion Galéria művészeti igazgatója. Az elmúlt években egyéni kiállításai voltak olyan rangos helyszíneken, mint a temesvári Művészeti Múzeum, a kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, a budapesti Várfok Galéria, a New York-i Gallery MC, illetve a bécsi Román Kulturális Intézet.

Kép forrása: a bukaresti Magyar Kulturális Intézet Facebook-oldala

A rovat további cikkei