Kellett már érvelned a mesterséges intelligencia előnyeiről és hátrányairól? Ha igen a válasz, akkor azért, ha nem, akkor azért érdemes megnézned az Élő magyaróra legújabb adását, amelyben a logikus, jó érvelés felépítéséhez ad tippeket Pölcz Ádám nyelvész.

Tényleg az emberiség elbutulását hozza magával a mesterséges intelligencia? Ahhoz, hogy erre választ kapjunk, végig kell gondolnunk a lehetséges érveket és ellenérveket. Ha pedig el is kell mondanunk vagy le is kell írnunk, mit gondolunk, nem árt, ha jól felépítve, történetekkel, adatokkal, idézetekkel alátámasztva és főként a közönséghez igazodva tesszük ezt. És persze jó, ha a humorunk sem hagy cserben bennünket.

Miért? Nos, a nyelvi formák megválasztásának és elrendezésének is megvannak a maga szabályai. Ezért mondjuk, hogy a retorika a jó beszéd tudománya: jó, mert érthető, átlátható és megerősített az érvelés, és jó, ha a megfelelő nyelvi formákat használjuk. Ez olyannyira fontos, hogy a  retorikát már az ókori görögök is tanították. Már akkor is tudtak valamit az emberekre tehető hatásról…