Arany Oroszlán-életműdíjjal tüntetik ki az Oscar-díjas olasz színész-rendezőt, Roberto Benignit a szeptemberben megnyíló 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Alberto Barbera, a fesztivál igazgatója csütörtöki közleményében kiemelte, hogy Benigni egészen egyedülálló pályát futott be az olasz filmiparban páratlan alkotói sokszínűségével. Hozzátette, hogy Benigni szenvedéllyel teli örömmel adja át magát a közönségnek, s talán ez jellemzi legjobban alkotásait.

Az alkotó az egyik legkülönlegesebb vígjátékszínész, valamint emlékezetes rendező, aki rendkívül népszerű filmeket készít; legújabban pedig Dante Isteni színjátékának egyik legelismertebb előadója és népszerűsítője – írta Barbera. A 68 éves toszkánai színész-forgatókönyvíró-rendező az örömét és a háláját tolmácsolta válaszában, s mint fogalmazott, nagy elismerésnek és megtiszteltetésnek tartja az életműdíjat.

Benigni a hetvenes években debütált a filmvásznon. Az élet szép című, 1997-ben bemutatott, holokausztról szóló tragikomédiája, amelynek forgatókönyvét is ő írta, valamint ő rendezte és a főszerepet is eljátszotta benne, 1998-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, 1999-ben pedig hét Oscar-díjra jelölték, amelyből a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb színész díját meg is kapta.

Benignit az olasz filmakadémia is többször díjazta, a David di Donatello-díjat Az élet szép, A kisördög és a Johnny Stecchino című filmjéért is elnyerte. Jim Jarmusch több alkotásában is játszott, egyebek mellett az Éjszaka a Földön, a Törvénytől sújtva és a Kávé és cigaretta című filmekben, legutóbb pedig Matteo Garrone Pinokkió című, 2019-ben bemutatott filmjében láthatta a közönség, amelyben Geppetto asztalosmestert alakította.

A 78. velencei filmmustrát idén szeptember 1. és 11. között rendezik meg.

Nyitókép: Roberto Benigni a Pinokkióban