fbpx

A román film legjava az Urániában

Az idei filmhét díszvendége lesz a több román és nemzetközi filmből ismert Vlad Ivanov színész, aki Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című Arany Pálma-díjas filmjével vált népszerűvé és legutóbb Kenyeres Bálint Tegnap, valamint Nemes Jeles László Napszállta című filmjének főszerepében láthatta őt a magyar közönség.

 

Az ötnapos eseménysorozat közönségtalálkozóval veszi kezdetét november 15-én az Uránia kávézójában, ahol Vald Ivanovval tartanak beszélgetést Gyenge Zsolt filmkritikus közreműködésével. Majd az Egy lépéssel az angyalok mögött című filmet vetítik. Daniel Sandu román rendező első nagyjátékfilmjében Vlad Ivanov egy megvesztegethetetlen, de erőszakos lelkésztanárt alakít. A történet egy ortodox szeminárium zárt közösségének világába viszi el a nézőt. Vlad Ivanov egy másik főszerepben is látható lesz a filmhéten: a Kupakok című alkotásban egy gátlástalan vállalkozót formál meg, akit egy szívinfarktus és a kilátásba helyezett szívátültetés rémképe késztet arra, hogy változtasson az életén. Ivanov filmbeli partnerei Adrian Titieni és Diana Cavallioti.

pic_20181030181501_bbbaquhhn43
Fotó: urania-nf.hu

 

Az idei Román Filmhét programjában nagyobb teret kapnak a női alkotók. Adina Pintilie Arany Medve-díjas, kritikusokat megosztó Ne érints meg! című filmje tabuk nélkül beszél a szexualitásról, és alapjaiban kérdőjelezi meg az intimitásról alkotott elképzeléseinket. Ivana Mladenovic első nagyjátékfilmje, a nagyrészt amatőr szereplőkkel forgatott A Ferentari negyedi katonák Bukarest legszegényebb negyedében játszódik és két periférián élő ember kapcsolatát mutatja be. Ana Lungu rendező (A cet gyomrában, Egy jókislány önéletrajza) ironikus hangvételű filmje, az Egy herceg és egy fél a bukaresti művészvilágban játszódik, és egy baráti társaság kapcsolati dinamikáját tárja a nézők elé.

 

Két dokumentumfilm is szerepel az idei programban: az ismert új hullámos rendező, Corneliu Porumboiu (Rendészet, nyelvészet, A kincs) Mindörökké futball című dokumentumfilmje egy különc futballrajongó portréját mutatja be, míg A Brassó, 1987 ? két évvel elsietve című dokumentumfilmmel az alkotók az első romániai tömegmegmozdulásnak állítanak emléket, amely 31 éve, november 15-én tört ki a kommunista rezsim ellen. Valós eseményeket dolgoz fel, a Giulesti szülészotthonban történt tragikus kimenetelű tűzvész ihlette Rövidzárlat című játékfilm Catalin Saizescu rendezésében.

 

Nézzük, milyen filmeket a láthatunk a Román Filmhéten!

Egy lépéssel az angyalok mögött

Az egyházi hivatást választó idealista kamasz, Gabriel felvételt nyer az ortodox szemináriumba. Hirtelen egy romlott, túlkapásoktól sem mentes közegben találja magát. Rádöbben, hogy egyedül magára számíthat. Daniel Sandu önéletrajzi ihletésű első nagyjátékfilmje a román film Oscarjának számító Gopo-gálán rekordszámú tizenöt jelölésből nyolcat díjra váltott.

angyalok
Fotó: urania-nf.hu

 

Mindörökké futball

Egy futballfantáziákba menekülő futballsérült különös portréja. A film a Berlinale programjában mutatkozott be, a Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon pedig elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját.

Futball
Fotó: imdb.com

 

Kupakok

A gazdag és befolyásos Radu gátlástalan módszerekkel vezeti vállalkozásait. Egy szívinfarktus és a kilátásba helyezett szívátültetés rémképe arra készteti, hogy változtasson az életén. Messzi útra indul, oda, ahol a Duna találkozik a tengerrel? A filmben Vlad Ivanov mellett Adrian Titienit és Diana Cavalliotit, az elmúlt évek Román Filmheteinek vendégeit is viszontláthatjuk.

Kupakok
Fotó: imdb.com

 

A ferentari negyedi katonák

Bukarest legszegényebb negyedében találkozik egymással az antropológus Adi és a roma származású, börtönviselt Alberto. Mivel Adi a manelének nevezett balkáni lakodalmas zenéről írja a doktoriját, kapóra jön neki Alberto segítsége a műfajért rajongó roma közösség jobb megismerésében. A két magányos ember társra lel egymásban. A nagyrészt amatőr szereplőkkel forgatott film számos díjat nyert torontói világpremierje óta.

ferentari
Fotó: urania-nf.hu

 

Egy herceg és egy fél

Iris, Marius és István színházi emberek. Közös barátjuk halálát követően ? magányukat enyhítendő ? úgy döntenek, ideiglenesen összeköltöznek. Otthonra is lelnek ebben a választott ?családi? közegben, ám amikor megismerkednek Lászlóval, a köztük lévő egyensúly megbillen. Ana Lungu (A cet gyomrában, Egy jókislány önéletrajza) ironikus, önreflexív filmje a szarajevói filmfesztiválon mutatkozott be.

egy_herceg
Fotó: urania-nf.hu

 

Rövidzárlat

A tizenötéves Melania teherbe esik osztálytársától, Emitől. Az aggódó szülők véget akarnak vetni a fiatalok szerelmének, elhatározzák, hogy örökbe adatják a titokban megszületendő gyermeket. Az újszülött intenzív osztályra kerül, ahol azonban tűz üt ki. A filmet valós esemény ihlette, amely annak idején egész Romániát mélyen megrázta: a Giule?ti szülészotthonban egy rövidzárlat nyomán tűz ütött ki, amelyben elképzelhetetlen körülmények között életét vesztette hat koraszülött.

Rovidzarlat
Fotó: urania-nf.hu

 

Brassó, 1987 ? Két évvel elsietve

Le Ceau?escuval! Le a kommunizmussal! ? skandálták 1987 novemberében brassóiak ezrei, akik a Vörös Csillag gyártelep munkásai által kirobbantott tiltakozó megmozdulás során megrohamozták és feldúlták a kommunista párt székházát. Az 1987. november 15-én kitört megmozdulás a kommunista Románia első tömegtiltakozása volt, amelyről most, harminc év elteltével a Brassó Megyei Múzeum és az Román Televízió koprodukciójában készült dokumentumfilm.

Brasso
Fotó: urania-nf.hu

 

Ne érints meg!

A dokumentarista stílusban készült alkotás, amely az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon kiérdemelte a legjobb filmnek járó Arany Medvét, megosztotta a kritikusokat, ami elsősorban annak köszönhető, hogy tabuk nélkül beszél a szexualitásról, és alapjaiban kérdőjelezi meg az emberi lét egyik legfontosabb aspektusáról, az intimitásról alkotott elképzeléseinket.

ne_erints_meg
Fotó: urania-nf.hu

 

A részletes program ITT található.

A rovat további cikkei