fbpx

Rómeó és Júlia történetét dolgozza fel Sepsiszentgyörgyön Frenák Pál

A sepsiszentgyörgyi M Studio legújabb bemutatója nyitja a Flow4 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivált ma este. Az előadás koncepcióját, koreográfiáját Frenák Pál jegyzi, aki harmadik alkalommal dolgozik együtt a társulattal.

A 2022-es Flow Fesztivált a romeo@julia.com produkcióval nyitja az M Studio társulata, amelyben Frenák Pál új dimenzióból közelíti meg a klasszikus shakespeare-i mű alaphelyzetét.

A koncepció a történet mélyebb rétegeibe hatol: a drámából a társadalmi ellentétek helyett a szereplők belső vívódásait ragadja meg. A belső, emocionális-érzelmi síkon végbemenő tragédiával foglalkozik, ahogyan a két fiatal a saját illúziójának fogságába esik. A rendezőt a felszín alatt húzódó feszültség foglalkoztatja. A két egyén összeütközését mutatja be, akik a fogyasztói társadalom által eltorzított vágyaikba és illúzióikba vannak bebörtönözve. Az ember marionettbábuként idegenedik el környezetétől, közösségétől, társától és végül önmagától.

romeo@julia.com

A Fren_Ák Társulat visszatérő vendég Sepsiszentgyörgyön. Az évek során olyan előadásokat vittek el a helyi közönségnek, mint a nagysikerű InTime, a Birdie, a LUTTE vagy a FaUn.

romeo@julia.com előadást Balázs Judith, Deák Zoltán és Veres Nagy Attila táncolják. A koncepció és a koreográfia Fren_Ák munkája, az alkotói asszisztens Eoin Mac Donncha, a zenei koncepció Halász Gáboré, a szcenográfia Victoria Frenák munkája, a díszletkivitelező Zoltai György, a marionetteket és a maszkokat Majoros Gyula készítette. A bemutató ma este 19 órától lesz a Háromszék Táncstúdióban.

A fesztivál – amelyet az M Studio fennállásának tizedik évfordulója alkalmából, 2015-ben szerveztek meg először – betekintést kíván nyújtani a nemzetközi tánc- és mozgásszínházi élet különböző irányzataiba. Idén négy ország hét különböző műfajú táncszínházi előadását viszi el a Székelyföldre.

A negyedik Flow fesztiválon holnap a Josef Nadj által rendezett Omma című franciaországi produkciót láthatja a közönség, amely nyolc afrikai táncos által idézi meg a természeti közösségek táncnyelvét, a tánc ősnyelvéhez kalauzolva az érdeklődőket.

A koronavírus-járványra reflektálva, a fesztiválprogram két produkciója is a bezártságot és az emberi kapcsolódások lehetőségeinek témáit járja körül. Anton Lachky társulatának Others (Mások) című előadása július 29-én, Góbi Rita társulatának Island (Sziget) című produkciója pedig július 30-án látható.

Fehér Ferenc idei fesztiválelőadása, a Tofu P. Potter az állatok mozgásvilágába kalauzolja el a nézőket. A bukaresti Linotip – Független Koreográfiai Központ a táncos testének esztétikai kérdéskörét járja körül, illetve azt, hogy milyen árat kell ezért egy táncművésznek fizetnie.

A fesztivál záró előadásaként a közönség július 3-án, vasárnap Wim Vandekeybus belga koreográfus Traces (Nyomok) című előadását láthatja. A darab táncosait a világ különböző pontjairól, kifejezetten erre a produkcióra hívták össze. Az előadás az embernek a természetben hagyott nyomát dolgozza fel a mozgás nyelvén.

Traces

A fesztivál valamennyi előadását közönségtalálkozó követi. A programot elektronikus zenei események is színesítik.

Részletek itt.

A nyitóképen jelenet a Studio M előadásából.

A rovat további cikkei