A világszerte elismert operaénekesnő, Rost Andrea a nevét viselő Operaakadémiát indít. Az intenzív, kéthetes zenei műhelymunkán túl a pályakezdő operaénekesek komplex szakmai programot kapnak.

Rost Andrea2_Fotó-Éder_Vera.jpg
Rost Andrea. Fotó: Éder Vera

„A tehetség önmagában egy szolid bázis, melyre szorgalommal, kitartással, alázattal felépülhet a kimagasló teljesítmény, egy világraszóló karrier” – vallja Rost Andrea. A Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas művész által megálmodott programban a résztvevők a hangképzés mellett sokrétű szakmai iránymutatást kapnak egy-egy szerep megformálásához. A napi órarendbe beépülnek a művészeti pályához kapcsolódó hasznos workshopok.

Az Operaakadémia programja az Eötvös10-ben augusztus 19-én kétnapos zenei próbával veszi kezdetét, ezt követően a fiatal művészek idén Wolfgang Amadeus Mozart A varázsfuvola című operáján dolgozhatnak napi kétszer, háromórás próbák keretében. A műhelymunka végén nyilvános előadásokon mutatják be a félig szcenírozott előadást Rost Andrea rendezésében. A színpadi próbák és az előadások egy igazi operaházi produkcióhoz híven sminkben és jelmezben valósulnak meg. Ennek részeként az alkotómunkához csatlakoznak a MOME színpadi kosztümtervező hallgatói.

A kurzusra elsősorban egyetemi opera tanszakos növendékeket, illetve egyetemi szintű énekdiplomával rendelkező fiatal énekművészeket várnak, de szívesen veszik azok jelentkezését is, akik nem rendelkeznek konzervatóriumi vagy felsőfokú szakmai végzettséggel, operaházi tapasztalattal.

A meghallgatás egyfordulós, melyet június 20-án és 21-én tartanak. Az opera tíz szerepére (Sarastro, Tamino herceg, az Éj királynője, Pamina, Első dáma, Második dáma, Harmadik dáma, Papagena, Papageno, Monostatos) két-két énekest választanak ki, így két szereposztásban láthatja a közönség Mozart remekművét.

A zenei próbákon Harazdy Miklós és Souhei Yamagami korrepetitorok segítik a hallgatók felkészülését. A helyes kiejtésben nyelvi konzulens lesz az énekesek segítségére. A kurzus önköltséges és életkorhoz kötött, hölgyeknél a harmincadik, férfiak esetében harmincötödik életév a határ.

A Rost Andrea Operaakadémiára június 16-ig várják a jelentkezéseket. További információ itt található.