fbpx

Rövidesen csak belépőjeggyel lesz látogatható a római Pantheon

Rövid időn belül nem lesz ingyenesen látogatható a római Pantheon, az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori műemlék – jelentette be az olasz kulturális minisztérium, miután megegyezett a Római egyházmegyével a kérdésben.

A belépőjegy öt euróba fog kerülni, de a 25 év alatti nagykorúaktól csak két eurót kérnek majd. A bevételen a kulturális minisztérium és a Római egyházmegye 70–30 százalékos arányban osztozik. A Pantheonban celebrált misék továbbra is ingyenesen látogathatók, és a római lakosoknak, a kiskorúaknak, valamint a bazilika személyzetének sem kell fizetniük a belépésért.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikortól szednek belépőjegyet a Pantheon látogatóitól. A belépés jelenleg ingyenes, de hétvégén, illetve ünnepnapokon foglaláshoz kötött. Az eladott jegyekből befolyó összegeket elsősorban az időszámításunk előtt 27–25-ben épült látványosság állapotmegőrzésére fordítják. A jegyváltás egyúttal hozzájárul a látogatók hatékonyabb ellenőrzéséhez.

A Pantheont évente mintegy hétmillióan keresik fel, ezzel Róma leglátogatottabb műemléke. A Pantheon Róma belvárosában, a Piazza Navona közelében található. Az épület többször leégett, és Hadrianus római császár gyakorlatilag teljesen újjáépíttette. 609-ben keresztény templommá szentelték fel Szűz Mária és valamennyi keresztény mártír tiszteletére. Az épületben rendszeresen miséznek, és számos híresség, köztük Raffaello olasz festő és több olasz király nyughelye.

Fotó: Andrea Ronchini / NurPhoto via AFP

A rovat további cikkei