fbpx

Ruhakupacok mint szobrok?

Tóth Anna Eszter Barcsay Jenő-díjas festőművész Laundries című önálló kiállítása október 29-én 18:00 órakor nyílik a Ráday utcában, az Art9 Galériában.

Tóth Anna Eszter 2014-ben szerzett festőművész diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 2012-ben Kiss József-díjjal, 2016-ban pedig a kiemelkedő minőségű alkotásokat létrehozó fiatal művészeket elismerő Barcsay Jenő-díjjal ismerték el. Korábban számos csoportos kiállításon, többek között a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a szentendrei Ferenczy Múzeumban és a prágai Magyar Intézetében is nagy sikerrel mutatták be alkotásait. 2016-ban Flow című önálló kiállítását a budapesti L Art Open Studios-ban láthatta a nagyközönség.

Tóth Anna Eszter

Tóth Anna Eszter művészete a körülötte lévő világ megfigyelésein alapszik. Festészetében a szisztematikusan felépített képi programot nagy fokú festői spontaneitás egészíti ki. A lenyomat, a megkettőződés foglalkoztatja, emellett performatív műveket is létrehoz: csukott szemmel, az esztétikai szempontot kibillentve, ragasztószalaggal készít expanzív kompozíciókat, ilyenkor tapintása és testérzékelése irányítja. Érdeklődésének középpontjában olyan művészeti kvalitással rendelkező hétköznapi tárgyak és motívumok is állnak, amelyek a természet és az ember közös tevékenységeinek köszönhetően kiszolgáltatottan, sorsukra hagyva léteznek.

A Laundry sorozat egy vizuális felfedezésen, „heuréka-élményen” alapul. A fürdőszoba kövén, a mosásra váró szennyes halmokat nézegetve a ruhakupacokat térkollázsokként kezdte értelmezni, és szoborként tekintett rájuk. Ezt az élményt dolgozza fel különböző kontextusokban és technikákkal.

A kiállítást Vékony Délia művészettörténész nyitja meg. A tárlat november 15-ig látogatható.

Nyitókép és az alkotásokról készült fotók: Éder Vera

A rovat további cikkei