Saját kezű trükkök, hogy ne legyünk varrógépfüggők

Nincs szükség mindig a varrógépre: kézi varrással is kijavíthatjuk a hibákat a sérült anyagokon, ruhákon. De mire figyeljünk, ha még csak most kezdünk saját kezűleg varrni? A Petőfi Akadémia legújabb epizódjából megtanulhatunk pár könnyen kivitelezhető, hasznos technikát.

„Régen nem állt a háziasszonyok rendelkezésére varrógép, mégis mindent el tudtak készíteni, és gyönyörű ruhákat varrtak saját kezűleg. Mindig akadnak javítanivalók, amelyeket kézzel is elvégezhetünk. Fontosnak tartom, hogy ezt a tudást örökítsük át a gyermekeinkre. Jó, hogy ha nem vagyunk kiszolgáltatva, mert megtanítottak minket varrni a szüleink, nagyszüleink” – mondja Vass Ágnes kézműves szakember, miközben megmutat néhány olyan technikát, amelyet varrógép nélkül, magunk is megoldhatunk.

Mire figyeljünk a kézi öltésnél? Hogyan foltozzuk meg a kilyukadt nadrágot? Mit kezdjünk az anyagok rojtolódó széleivel, és hogy varrjunk gombot az ágyneműre? A Petőfi Akadémia friss videójából megtudhatjuk!  

Ez is érdekelheti

A bevásárlóközpontokban biztosan nem kapunk igazi kovászos kenyeret

Az ok egyszerű: a nagyipari méretekre lehetetlen adaptálni azt az időigényes folyamatot, amelynek a vége a kívül ropogós, belül foszlós kenyér. Otthon viszont érdemes kivárni!

Ezek a seprűk nem (csak) boszorkányoknak készülnek!

Egy jó seprű a mai napig minden háztartásban nélkülözhetetlen, a jó seprű ismérve pedig az, hogy nem műanyagból, hanem javarészt természetes anyagokból – cirokból, fából, eredetileg pedig fűzvesszőből – készül. A Petőfi Akadémia epizódjából megtudhatjuk, hogyan!

Komposztálás a panelházak tövében? Igen!

Komposztálni bárhol lehet, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Zuglóban működő Zsálya Kertben is aktívan használják a kijelölt komposztálókat a környéken lakók. De vajon napfényre vagy árnyékra van szüksége a komposztnak, és mi az, amit semmi szín alatt ne tegyünk bele az újrahasznosítandó zöldhulladékok közé? Mutatjuk a pompás komposzt legfontosabb titkait!

Gyógyszer volt a pálinka, de ötvenegy fok alatt vigyázni kellett vele

Mi kell a jó pálinkához? Jó gyümölcs. De vajon mitől jó a gyümölcs és egyáltalán milyen fajtákból érdemes elkészítenünk a nedűt? Egy biztos: az alapanyagnak tisztának kell lennie.