Saját költője lesz a New York-i Guggenheim Múzeumnak, amely az amerikai Taylor Johnsont választotta ki elsőként a szerep betöltésére.

Johnsont nyílt pályázat útján választották ki a múzeum költőjének. Az előttünk álló évben felolvasóesteket, workshopokat és egyéb rendezvényeket tart majd a Central Park melletti múzeumban, a kiállításokhoz kapcsolódóan – közölte kedden a manhattani múzeum.

A kezdeményezés a Guggenheim Múzeum és az Amerikai Költők Akadémiája közötti együttműködés révén valósult meg. A múzeum ezzel a lépésével is jelzi elkötelezettségét a különböző hangok és nézőpontok sokszínűségének felerősítése mellett. A kezdeményezés részeként az Aye Simon olvasóteremben interaktív költészeti teret hoztak létre, amely a múzeum nyitvatartási idejében látogatható.

Taylor Johnson a közösségi szerepvállalás iránt elkötelezett költő. Számos ösztöndíjban részesült már. Első verseskötete, az Inheritance (Alice James Books, 2020) elnyerte az első könyveseket kitüntető Norma Faber First Book Awardot az Amerikai Költészeti Társaságtól. A debütálókönyvet a New York Times a 2020-as év legjobb verseskötetének nevezte.

Az 1939-ben alapított Guggenheim Múzeum épületét Frank Lloyd Wright tervezte. Az intézmény 1959-ben nyílt meg, állandó gyűjteményében 19. és 20. századi alkotások találhatók.

Nyitókép: Shutterstock/Paper Cat