A színésznő jogi lépéseket tett a ChatGPT-t fejlesztő cég ellen, mert szerinte a mesterséges intelligencia új alkalmazásának hangja kísértetiesen hasonlít az övére.

Scarlett Johansson. Fotó: Angela Weiss / AFP
Scarlett Johansson. Fotó: Angela Weiss / AFP

Johanssont – aki a 2013-as Her (A nő) című filmben egy mesterséges intelligencia asszisztensnek adott hangot, akibe beleszeret a főszereplő – tavaly szeptemberben megkereste az OpenAI vezetője, Sam Altman, hogy felkérje a ChatGPT egyik új alkalmazásának megszólaltatására, a színésznő azonban az ajánlatot elutasította.

A múlt héten az OpenAI bemutatta a legújabb modellfrissítését, a GPT-4o-t, amelyet állításuk szerint már szöveges, hang- és videókapcsolatban is instruálhatnak a felhasználók. Az alkalmazás egyik hangja, Sky ütötte ki Johanssonnál a biztosítékot:

„Amikor meghallottam a kiadott demót, megdöbbentem, dühös voltam, és nem hittem el, hogy Mr. Altman olyan, az enyémhez kísértetiesen hasonló hangot hozott létre, hogy azt a legközelebbi barátaim és hírügynökségek sem tudták megkülönböztetni.”

Az eset után a színésznő ügyvédeket fogadott, akik levélben fordultak az OpenAI-hoz, hogy részletezzék a Sky hang létrehozásának folyamatát. Bár a cég kitart amellett, hogy a többi hanghoz hasonlóan – Breeze, Cove, Ember, Juniper – Sky is szerződött szinkronszínész hangja után készült, beleegyeztek, hogy eltüntessék a kínálatból a kérdéses hangot.

Az ügy nyomán újra fellángoltak az indulatok az MI körül. A New York-i szövetségi bíróságon csoportos keresetet nyújtottak be a LOVO mesterséges intelligenciát fejlesztő startup ellen, amelyben szintén azzal vádolják a céget, hogy ismert színészek hangjait lopta el. A SAG-AFTRA színészszakszervezet kongresszusi törvényjavaslatok előkészítésében vett részt, amely szövetségi hang- és hasonmásjogokat hozna létre, valamint a hamisított, szexuális tartalmú képek előállítását is büntetné. A szakszervezet arra is törekszik, hogy visszaszorítsa a mesterséges intelligencia használatát a gyártási folyamatban.

Scarlett Johansson OpenAI-val való nyilvános csörtéje is azt mutatja, hogy egyre nagyobb a szakadás a Hollywoodba beszivárgó technológiai cégek és az alkotók között, akik attól tartanak, hogy kiszorítják őket azok az eszközök, amelyek létrehozásában akaratlanul és a megkérdezésük nélkül, hangjukkal, arcukkal vettek részt.

A cikk forrásai itt, itt és itt olvashatók.