Dalok, kvintettek, versek, prózák Franz Schubert emlékére címmel rendez ingyenes, online zenei és irodalmi estet a Coopera december 19-én.

A koncerten, amelyet a Coopera Facebook-oldalán közvetítenek – többek között – olyan elismert énekesek lépnek színpadra, mint a Kossuth-díjas Kolonits Klára, Mester Viktória, a Liszt-díjas Molnár Levente vagy Boncsér Gergely. A dalestet kortárs irodalmárok és a Virtuózok Kamaraegyüttes közreműködése teszi színesebbé.

„Ugyan a Coopera elsősorban operákkal foglalkozik, fontosnak tartjuk a dalest műfaját, ahogy azt is, hogy operaénekeseink időnként dalénekesként is feltűnhessenek. Nagyon jó lenne, ha a hazai kulturális palettát gyakrabban színesítenék ilyen események is. Mi most, advent idején olyan élményt szeretnénk eljuttatni a közönséghez, amely illeszkedik az adventi elcsendesedéshez. Ez az év nagyon sok embernek, talán mindenkinek rengeteg nehézséget hozott. Ezért most még fontosabb, hogy az advent hangulatát megkeressük, és idén máshogy tanuljunk meg együtt lenni, egymást szeretni, mint eddig bármikor életünkben” – nyilatkozta Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító producere.

A dalestet, amely az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre, Pócsmegyerről közvetítik, ennek apropóját adja, hogy Pócsmegyer az egyetlen magyar város, ahol Franz Schubert járt: az Esterházy család meghívására érkezett, 1818-ban. Bátyjának írt levelében pozitívan emlékezett vissza az ott töltött időszakra.

Az online, ingyenesen közvetített koncert műsorában a szerző számos dalciklusából csendülnek majd fel művek, valamint hangszeres darabok, utóbbiak a Virtuózok Kamaraegyüttes fiatal zenészeiből alakult kvintett tolmácsolásában. A zenés estet a művészi létforma, a komolyzene, az alkotás ihlette, ezen témákból merítkező magyar klasszikus és kortárs irodalmi szövegek, esszék egészítik ki a magyar irodalmi élet elismert képviselőinek tolmácsolásában, a Petőfi Irodalmi Ügynökség Kárpát-medencei Igazgatóságával való együttműködés eredményeképp.

Az este fellépő művészei: Berkes János, Boncsér Gergely, Ionel Pantea, Káldi Kiss András, Kolonits Klára, Kriszta Kinga, Mester Viktória, Molnár Levente, Pánczél Éva, Bartal László, Neumark Zoltán, Szüts Apor, Kiss Diána Ivett, Kovács Gábor, Lőrincz Diána, a Virtuózok Kamaraegyüttes kvintettje, Eisemann György, Fried István, Kukorelly Endre és Murányi Sándor Olivér.

Nyitókép forrása: Coopera