fbpx

Schwanner Endre Haumann Péterről készült fotóiból nyílt kamaratárlat

Schwanner Endre fotográfus Haumann Péterről készült fotóit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum A hónap kincse – Színház az egész… című kamaratárlata, amelyet keddtől július 20-ig a Széchényi-teremben láthatunk.

Fisli Éva történész, muzeológus, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy a tárlat központi eleme egy vitrininstalláció, melyben egy hat fotót tartalmazó, fotónegatív-csík található. Schwanner Endre fotós erről hívta elő később a képeit.

A fényképeket kivetítve, nagyításokon is bemutatják, melyeken a Madách Színház 1977-es, William Shakespeare Hamlet című drámájának a próbák során készült, az Egérfogó-jelenetből származó mozzanatait láthatjuk. Az előadásban Haumann Péter Claudius, a király, Psota Irén pedig Gertrud királyné szerepét játszotta. A tárlaton, a kivetítőn további fotók láthatók Haumann Péter munkásságából.

Schwanner Endre (1928–2021) fotográfus és szakíró 1966-ban alapító tagja volt a Studio Nadar alkotócsoportnak. Oktatóként is tevékenykedett, riporterek több nemzedékét tanította a fotótechnika elméletére. A Balogh Rudolf-díjas fotográfus, akinek munkássága kiterjedt a fényképezés szinte teljes területére, fotográfiai életművét – összes negatívját – több más, történeti értékű tárgy és dokumentum mellett 2011-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta.

Haumann Péter (1941–2022) színművész, rendező, a Nemzet Színésze 1963-ban végezte el a Színművészeti Főiskolát, majd a debreceni Csokonai Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a budapesti 25. Színház és a József Attila Színház művésze lett. 1973-tól a Madách Színház tagja, jelentős szerepek megformálója. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, később az Arizona és a Radnóti Színházhoz szerződött. 1994–2016 között a Katona József Színház társulatának tagja, majd szabadúszó volt. Utoljára 2021-ben a Macskák című musical 1500. előadásában lépett színpadra a Madách Színházban.

A Magyar Nemzeti Múzeumhoz egyre több, értékes analóg fotó kerül, fényképtárában immár több mint egymillió fotót tárolnak.

A képen balra Schwanner Endre, jobbra Haumann Péter a Hamlet címszerepében.

A rovat további cikkei